Zelná placka z pánve se sýrem a sezamovými semínky - postup přípravy
I když se tato placka připravuje v pánvi, řadí se ve své podstatě mezi pečené pokrmy. Tuku je zde použito jen naprosté minimum, a proto můžete tento recept směle zařadit do svého zdravého a dietního stravování.
Ingredience
Polovinu hlávky zelí zbavte tuhého košťálu a zbytek nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky. Vložte je do mísy, posypejte je solí a rukama promněte a promačkejte, dokud zelí nezesklovatí a nezkřehne.
K zelí přidejte dvě vejce, mletý černý pepř a sušený česnek a důkladně promíchejte, aby se všechno zelí obalilo vajíčkem. Přisypejte kukuřičnou mouku a znovu promíchejte, čímž získáte soudržné těsto.
Připravte si pánev se silným dnem, kterou vymažte olivovým olejem a vložte do ní zelnou směs, kterou vytvarujte do rovnoměrné placky. Její povrch posypejte sezamovými semínky, přiklopte ji pokličkou a položte na sporák.
Na mírném ohni pečte placku tak dlouho, dokud na povrchu neztuhne. S pomocí talíře ji otočte na druhou stranu, tu vrchní zasypejte strouhaným sýrem a nechte ještě chvíli na sporáku zapéct, aby placka zezlátla i zespodu.
Hotovou zelnou placku nechte mírně zchladnout, kráječem na pizzu ji rozkrájejte na trojúhelníčkové porce a podávejte se zakysanou smetanou či s jinou oblíbenou studenou omáčkou.