Zelňačka s houbami - postup přípravy
Zelná polévka je jedna z nejoblíbenějších polévek a existuje řada různých způsobů, jak ji připravit. Vyzkoušejte třeba oblíbený recept paní Ivany Reisingerové.
Ingredience
Cibuli nakrájejte nahrubo a osmahněte ji v hrnci na troše sádla nebo rostlinného oleje dorůžova. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásku a nechte ji osmahnout, dokud nezezlátne.
Kysané zelí slijte, pokud chcete, mírně jej propláchněte, vymačkejte od přebytečné vody a pokrájejte na kratší kousky. Poté jej přihoďte do hrnce s cibulí a klobásou, posypejte ho mletou paprikou a nechte ji krátce zarestovat.
Obsah hrnce zaprašte hladkou moukou, znovu rychle promíchejte, podlijte horkým vývarem či vodou a pečlivě rozmíchejte. Do polévky přihoďte mražené nebo sušené (a předem namočené a vyždímané) houby, trochu ji osolte a vařte, dokud zelí nezměkne.
Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a dejte je uvařit do samostatného hrnce s osolenou vodou doměkka. Druhou možností je uvařit brambory přímo v hrnci s polévkou, musíte to ale udělat dříve, než přidáte zelí. Poté už se brambory kvůli jeho kyselosti neuvaří.
Polévku nakonec zjemněte trochou smetany, v případě potřeby ji dosolte, nechte ještě chvilku provařit a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.