Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zelňačka s houbami

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Zelňačka s houbami - postup přípravy

Zelná polévka je jedna z nejoblíbenějších polévek a existuje řada různých způsobů, jak ji připravit. Vyzkoušejte třeba oblíbený recept paní Ivany Reisingerové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cibuli nakrájejte nahrubo a osmahněte ji v hrnci na troše sádla nebo rostlinného oleje dorůžova. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásku a nechte ji osmahnout, dokud nezezlátne.

2. KROK

Kysané zelí slijte, pokud chcete, mírně jej propláchněte, vymačkejte od přebytečné vody a pokrájejte na kratší kousky. Poté jej přihoďte do hrnce s cibulí a klobásou, posypejte ho mletou paprikou a nechte ji krátce zarestovat.

3. KROK

Obsah hrnce zaprašte hladkou moukou, znovu rychle promíchejte, podlijte horkým vývarem či vodou a pečlivě rozmíchejte. Do polévky přihoďte mražené nebo sušené (a předem namočené a vyždímané) houby, trochu ji osolte a vařte, dokud zelí nezměkne.

4. KROK

Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a dejte je uvařit do samostatného hrnce s osolenou vodou doměkka. Druhou možností je uvařit brambory přímo v hrnci s polévkou, musíte to ale udělat dříve, než přidáte zelí. Poté už se brambory kvůli jeho kyselosti neuvaří.

5. KROK

Polévku nakonec zjemněte trochou smetany, v případě potřeby ji dosolte, nechte ještě chvilku provařit a podávejte.

6. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů