Zelňačka s uzeným masem a klobásou - postup přípravy
Zelňačka je jedna z nejpoctivějších a za nás také nejchutnějších polévek, jaké kdy spatřily světlo světa. Připravte si ji podle osvědčeného receptu od paní Petry Pospíchalové.
Ingredience
Uzená žebra nebo kousek uzeného masa vložte spolu s klobásou do hrnce, přidejte pár kuliček nového koření a celého černého pepře a také jeden či dva bobkové listy. Vše zalijte studenou vodou a přiveďte ji k varu. Vařte maso tak dlouho, dokud není zcela měkké. V tu chvíli vývar slijte přes sítko, maso oberte od kostí a klobásu nakrájejte na menší kousky.
Scezený vývar v čistém hrnci přiveďte znovu k varu. Oloupejte brambory a nakrájejte je na drobné kostky. Přidejte je do vroucí polévky a trochu ji osolte. Kysané zelí slijte, vymačkejte ho, ale neproplachujte. Pokrájejte ho na kratší vlákna, a když jsou brambory v polévce téměř měkké, přidejte také zelí. Pokračujte ve vaření, dokud nezměknou jak brambory, tak i zelí. Nakonec přihoďte také obrané maso a pokrájenou klobásu.
V misce smíchejte dvě lžíce hladké mouky s trochou vody a vytvořte záklechtku, kterou vlijte do polévky. V pánvičce rozehřejte kapku rostlinného oleje či sádla a nechte na něm zpěnit sladkou mletou papriku. Ještě horkou ji vlijte do polévky, promíchejte a vše nakonec zjemněte podle chuti sladkou nebo zakysanou smetanou. Polévku dle chuti osolte a opepřete, nechte ještě minutku provařit a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.