Zemlbába čili žemlovka z rohlíků - postup přípravy
Zemlbába patřila ve všech domácnostech k oblíbeným pokrmům, a to zejména v dobách minulých, kdy kupované sladkosti bývaly drahé a neuspokojily veškeré požadavky náročných strávníků. Zkuste ji i teď podle snadného receptu od paní Hany Petrášové.
Ingredience
Rohlíky nakrájejte na kolečka, vsypte je do mísy a zalijte je mlékem tak, aby byly úplně ponořené. Pečivo se musí úplně nasáknout až téměř doměkka.
Mezitím nastrouhejte jablka na plátky. Malý pekáček vymažte máslem a na jeho dno vyrovnejte vrstvu máčených rohlíků. Na ně položte plátky jablek, posypejte rozinkami, skořicí a cukrem. Poté skládejte další vrstvu rohlíků a tak dále, dokud vám nedojdou suroviny nebo místo v pekáčku.
Do misky vedle vyklepněte vajíčka, nařeďte je kapkou mléka a rozšlehejte je dohladka. Poté jimi zalijte obsah pekáče, celý povrch žemlovky poklaďte plátky másla a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu kolem 45 minut v závislosti na vaší troubě.
Po dopečení žemlovku nakrájejte na porce, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.