Zemlbába s tvarohem a bílkovou vrstvou - postup přípravy
Klasickou zemlbábu nemusíte dělat jen z jablek, skvělá je, pokud se k nim přidá tvaroh a navrch dáte zapéct sníh z bílků. Recept nám poskytla paní Romana Važanská.
Na zemlbábu
Na náplň
Na začátek si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a buď nakrájejte na menší kousky, nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
Na tvaroh rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky. Žloutky dejte do mísy s tvarohem, cukrem a mlékem a promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a pak ho vmíchejte do tvarohu.
Pak rozklepněte vejce na základ zemlbáby a opět oddělte žloutky a bílky. Žloutky pak rozšlehejte v míse s mlékem. Formu si vymažte máslem.
Rohlíky (nebo je nahraďte 1 vánočkou, je mnohem lepší) rozkrájejte na plátky. Namočte je v mléce se žloutky a asi polovinu jich dejte na dno.
Na namočené pečivo rozložte jablka, posypejte je cukrem, skořicí, sekanými ořechy a rozinkami. Na ně pak rozložte tvarohovou náplň.
Na tvaroh rozložte druhou polovinu pečiva namočenou v mléce se žloutkem a zbytek tohoto mléka vylijte do formy. Navrch dejte kousky másla. Z bílků ušlehejte sníh a rozetřete ho navrch.
Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte zemlbábu do zlatova. Servírujte ji ještě horkou a posypanou trochou moučkového cukru.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.