Známý dort Ptačí mléko - postup přípravy
Když se řekne „ptačí mléko“, někteří lidé možná budou nechápavě koukat a jiní budou s láskou vzpomínat na své lahodné a voňavé dětství. Tahle dobrota z krupicové kaše je chloubou každé hospodyňky, která ji má vždycky v zásobě, když přijde nečekaná chuť na sladké, ale i když je třeba připravit nějakou dobrotu pro slavnostní příležitosti. Nevyžaduje žádné speciální vybavení, suroviny ani nijak moc práce na jeho ozdobu, i když fantazii se samozřejmě meze nekladou. Krásný a pohledný je však dort i ve své nejprostší formě. Pokud ho ještě neznáte, pojďte si tento skvělý recept vyzkoušet.
Základ
Korpus
Poleva
Návod na přípravu:
Nejprve připravte krupicovou náplň. Do hrnce nalijte mléko a postavte ho na kamna. Zahřejte ho, ale nevařte. Přidejte špetku soli a za stálého míchání přisypávejte do kastrolu s mlékem tenkým pramínkem krupici. Přiveďte směs k varu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Pak odstavte ze sporáku.
Na jemném struhadle ostrouhejte kůru z poloviny citrónu a vymačkejte z ní i šťávu. Obě složky vzájemně promíchejte. Pak citronovou směs přidejte do krupicové kaše a dobře promíchejte.
V oddělené misce smíchejte změklé máslo a moučkový cukr a vyšlehejte je do pěny pomocí elektrického šlehače, dokud nezískáte homogenní hmotu. Pak postupně přidávejte uvařenou krupicovou kaši a šlehačem opět vyšlehejte. Nakonec do směsi přilijte také kondenzované mléko, naposledy promíchejte, přikryjte krém v misce přilnavou fólií a dejte do lednice.
Teď přijde na řadu korpus. Smíchejte mléko s cukrem a kakaovým práškem v menším rendlíku, postavte na kamna a na mírném ohni zahřejte, aby se kakao v mléce rozpustilo. Přidejte máslo a míchejte, dokud nevytvoříte homogenní hmotu. V misce rozmačkejte sušenky a nalijte k nim kakaovou směs a velmi dobře promíchejte.
Nyní sestavte dort. Připravte si talíř, na který postavte kroužek z dortové formy, jehož vnitřek vymažte máslem. Na dno vyklopte sušenkovou hmotu a důkladně ji upěchujte do rovnoměrné placky. Na tu pak nandejte náplň z krupicové kaše a špachtlí uhlaďte do roviny. Takto připravený dort dejte chladit do ledničky na půl hodiny.
Mezitím udělejte polevu. Do malého kastrůlku nalijte mléko, přidejte k němu máslo a nadrcenou čokoládu. Položte na kamna a zahřejte, dokud se všechny suroviny nepropojí do jednolité a lesklé hmoty. Pak odstavte z kamen.
Po půl hodině vyjměte dort z lednice a zalijte jeho povrch čokoládovou polevou. Znovu pěkně uhlaďte a vraťte zpátky do ledničky nejméně na 5 hodin nebo nejlépe přes noc. Před podáváním opatrně sejměte dortový kroužek a geniální dort je připraven k podávání.
Dobrou chuť.