Kokosový dort s vanilkovým krémem - postup přípravy
Jednou za čas je potřeba upéct dort ať už z důvodu oslavy, nebo prostě proto, že chcete potěšit své blízké či sebe. Ne každý je ovšem na pečení talent, což u tohoto receptu nebude problém. Na rozdíl od ostatních dortů máte tento vmžiku hotový a zvládne jej i cukrářský začátečník.
Krém
Těsto
Na ozdobu
Všechna vejce rozklepněte a rovnou oddělte žloutky od bílků. Žloutky vložte do většího hrnce a přisypejte k nim cukr a vanilkový cukr. Promíchejte metličkou, dokud se suroviny nespojí. Zalijte mlékem a přidejte hladkou mouku. Opět důkladně promíchejte metličkou. Hrnec umístěte na sporák a za stálého míchání směs vařte na mírném plameni, dokud krém nezhoustne a nezíská výrazně žlutou barvu. Poté sporák vypněte, povrch krému přikryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte jej vychladnout.
Do větší mísy vložte všechny bílky a přidejte k nim špetku soli a citronovou šťávu. Začněte šlehat sníh a postupně přisypávejte moučkový cukr a cukr krystal. Jakmile bude sníh čistě bílý a bude tvořit kopečky, tak do něj stěrkou jemně zapracujte po částech hladkou mouku. Formu na dort vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a těsto do ní nalijte. Pečte v troubě předehřáté 170 stupňů cca 35 až 40 minut.
Poté korpus vytáhněte z trouby a vyjměte z formy. Nožem zarovnejte nerovnosti a poté korpus podélně rozkrojte na dvě poloviny. Do mísy vložte máslo, rozšlehejte jej a poté s ním smíchejte vychlazený krém, který jste předtím uvařili. Tímto nyní již kompletním krémem naplňte cukrářský sáček, zavažte jej a na druhém konci odstřihněte špičku. Položte první plát těsta a krouživými pohyby na něj naneste krém. Přiklopte druhým plátem těsta a celý dort ze všech stran pomažte zbylým krémem.
Bílou čokoládu nechte vychladit v lednici, než ji použijete. Poté ji vytáhněte a škrabkou nastrouhejte na hoblinky. Celý vršek dortu takto nastrouhanou čokoládou zasypejte. Poté si už jen nachystejte strouhaný kokos a ze všech stran jej naneste na boky dortu. Následně jej nechejte několik hodin, nejlépe ovšem celou noc ztuhnout v lednici. Poté můžete podávat, dobrou chuť!