Zapečené špagety v hovězím karbanátku s rajčatovou omáčkou a sýrem - postup přípravy
Variací na zapečené těstoviny už jsme tady měli bezpočet, toto je ale něco extra. Jedná se o zvláštní a kreativní využití špaget, které jsou zapíchnuté v karbanátku z mletého masa a zalité rajčatovou omáčkou s paprikami a sýrem. Každý karbanátek tvoří jednu porci špaget s masem a vypadá na talíři dokonale. Navíc je příprava díky své originalitě nesmírně zábavná. Tento recept musíte alespoň jednou vyzkoušet jako zajímavost.
Ingredience
Na masové koule
Mleté maso rozmělněte v misce a přidejte k němu po jedné lžičce sušeného rozmarýnu, tymiánu, oregana, chilli, sladké papriky, podle chuti přisypejte trochu soli a pepře, a všechny přísady dobře promíchejte do homogenní hmoty.
Vezměte špagety a rozdělte je na 4 části. Cibuli a obě papriky očistěte a nakrájejte je na drobné kostičky. Česnek oloupejte a nasekejte najemno. Maso rozdělte rovněž na čtyři části. Každou z nich rozprostřete na dlani do placky, doprostřed položte jeden svazek špaget a do masa je zabalte tak, že vytvoříte balíček s čouhajícími špagetami.
Všechny čtyři balíčky špaget v mase vyskládejte do pekáčku s trochou olivového oleje. Mezi balíčky nechte trochu volného místa. Pekáček položte na velký tálek plotny a opečte maso po obou stranách dozlatova.
Poté, co masové šišky se špagetami otočíte na druhou stranu, nasypejte mezi balíčky nasekanou cibuli s česnekem a obojí společně u masa chvilku restujte, dokud nezačnou vonět. Pak přisypejte krájené papriky a vše podlijte červeným vínem.
Nechte vše vařit, dokud se víno téměř kompletně neodpaří, a maso se špagetami zalijte rajčatovou omáčkou. Navrch nasypejte strouhanou mozzarellu a vložte pekáč do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct 30 minut.
Po dopečení ihned podávejte. Každý karbanátek se svazkem špaget a čtvrtinou omáčky s paprikou odpovídá jedné porci.