Nekynuté tukové svatební koláčky „Škaredky“ s tvarohem - postup přípravy
Svatební koláčky přezdívané „škaredky“ jsou zvláštní. Obsahují velkou spoustu tuku, který zajistí vláčnou konzistenci i po několik dní. Stejnou úlohu zde plní také droždí, které v tomto těstě výjimečně neslouží ke kynutí. Tomu se naopak musíme snažit předejít. Z předepsané dávky surovin podle receptu paní Věry Dufkové vytvoříte okolo 300 kusů drobných koláčků plněných tvarohem. Recept je mnohokrát ozkoušený, funkční a velmi, velmi chutný.
Na těsto
Na náplň
Na zdobení
Na namáčení
Nejprve připravte kvásek z vlažného mléka, tří lžiček cukru a rozdrobeného čerstvého droždí. Nechte 15 minut v teple ustát a pak ke kvásku přidejte hladkou mouku, tuk, vejce a sůl. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které zabalte do fólie a ihned vložte do lednice, abyste předešli procesu kynutí.
Připravte náplň z tvarohu ušlehaného s cukrem a vanilkovým cukrem. Hladkou mouku smíchejte s máslem a cukrem tak, abyste vytvořili písčitou drobenku. Z těsta odebírejte menší kousky, které rozválejte na placku a rádlem je rozkrájejte na malé čtverce o hraně kolem 3 až 4 cm. Doprostřed každého čtverečku položte trochu náplně, uzavřete ji do balíčku a ten namočte do rozšlehaného vajíčka a obalte ho v drobence.
Koláčky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a dejte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je dorůžova. Rozpusťte máslo a smíchejte ho s trochou rumu. Upečené koláčky pak namočte do másla s rumem a nechte vychladnout.