Elegantní tiramisu roláda - postup přípravy
Klasické tiramisu zná každý, zabalené do rolády pak získává nový rozměr. Jemné a vzdušné piškotové těsto této rolády podle receptu od paní Dagmar Kazdové se během zpracování neláme, takže se vaše dílo vždycky podaří.
Na těsto
Na krém
Další ingredience
Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do bělavé pěny. Ke žloutkové pěně po částech prosévejte a vmíchávejte mouku, kterou přidávejte střídavě s bílkovým sněhem. Hotové těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 7 až 10 minut, dokud roláda jemně nezrůžoví. Těsto musí na povrchu zůstat spíše světlé, aby těsto nebylo příliš vysušené. Po dopečení nechte korpus bez zamotávání volně vychladnout a poté z něho stáhněte pečicí papír.
Mezitím, než se piškot upeče a vychladne, si uvařte hrnek silné rozpustné, případně filtrované kávy, do níž podle chuti přilijte trochu rumu. Do misky vyklopte mascarpone a tvaroh, přilijte plnotučnou smetanu, přisypejte jeden balíček ztužovače šlehačky a všechny ingredience najednou vyšlehejte do tužšího krému, který podle chuti oslaďte.
Vychladlý piškot otočte navrch tou stranou, z níž jste sloupli pečicí papír. Celou plochu potřete asi dvěma třetinami smetanového krému. Tři cukrářské piškoty namočte do kávy s rumem a položte je k jedné straně podélně za sebou. Roládu přes piškoty trochu zatočte a položte další tři namočené piškoty. Opět roládu zatočte a položte poslední tři piškoty. Dokončete stáčení rolády a položte ji spojem dolů.
Celou roládu zasypejte přes sítko kakaovým práškem. Zbylou třetinu krému vložte do zdobicího sáčku a vytvořte z ní na povrchu rolády ozdobné pruhy. Povrch krému ozdobte strouhanou čokoládou či jiným zdobením a vložte ji do lednice vychladit, ztuhnout a proležet. Pak už jen nakrájejte na kousky a podávejte.