Dva slané recepty z listového těsta - postup přípravy
Listové těsto můžete naplnit nejen sladkou, ale i slanou náplní. Využít lze například párky a slaninu, ale třeba i šunku; v kombinaci se sýrem a dalšími ingrediencemi tak připravíte opravdu skvělé pohoštění.
Listové kapsy s párkem, sýrem a slaninou
Listové spirály se šunkou a sýrem
Listové kapsy s párkem, sýrem a slaninou
Vezměte plát listového těsta a rozkrojte ho na tři pruhy. Asi 40 procent spodní části pomažte trochou kečupu a hořčice, ale ne až ke kraji. Poté si párky rozkrojte podélně napůl a dejte je na kečup. Přidejte plátky kyselé okurky, plátek sýra a na kostičky nakrájené plátky slaniny. Pruh přepulte a okraje těsta prsty spojte k sobě. Stejně zpracujte i druhý plát těsta.
Kapsy dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 20 minut.
Listové spirály se šunkou a sýrem
Plát listového těsta o rozměru 32 x 42 centimetru potřete slabou vrstvou kečupu. Ten posypejte provensálským kořením, sušenou bazalkou, opepřete a osolte. Poté na něj rovnoměrně rozložte plátky šunky prosciotto cotto (lze použít i obyčejnou). Na šunku nasypejte nastrouhanou mozzarellu a čedar.
Kolečkem na pizzu rozřízněte těsto na 4 dlouhé pruhy. Každý pak opatrně srolujte do spirály. Těsto pak nahoře potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct spirály do předehřáté trouby na 180 °C a po dobu 25 minut.