Řízek „Ondráš“ v bramboráku se zelným salátem - postup přípravy
Ondráše jsou řízky z jakéhokoliv masa, které jsou obalené namísto trojobalu v bramborákovém těstě. Tato dobrota je pod různými názvy známá po celém Česku; vyzkoušejte ji podle receptu od paní Ladislavy Šatavové a zjistěte, proč jsou Ondráše tak oblíbené.
Na řízek „Ondráš“
Na zelný salát
Brambory oloupejte a nastrouhejte 2 ks najemno a 3 ks nahrubo. Z nastrouhaných brambor vymačkejte veškerou přebytečnou šťávu, osolte je a opepřete, přidejte drcený kmín, majoránku a prolisovaný česnek. Přiklepněte do směsi 2 vejce, přisypejte trochu strouhanky a hladké mouky a zadělejte soudržné těsto.
Maso nakrájejte na plátky, mírně rozklepejte a po obou stranách osolte či opepřete. V pánvi rozehřejte sádlo a položte na něj tenčí vrstvu bramborákového těsta, které na mírném ohni smažte, dokud se zespodu mírně nezatáhne. Do bramboráku vtlačte připravený plátek masa a zakryjte jej druhou vrstvou bramborákového těsta. Takto nechte řízek zvolna smažit z každé strany alespoň 15 minut, aby se maso uvnitř propeklo. Nemusíte se bát, že by bylo vysušené, bramborové těsto veškerou vláhu udrží uvnitř. Tímto způsobem zpracujte i zbytek bramborového těsta a masových plátků.
Pro přípravu zelného salátu nakrouhejte zelí na tenké nudličky, které v míse důkladně rukama promačkejte. Osolte jej a opepřete, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a jemně strouhaný křen. Salát promíchejte, dochuťte ho trochou octa a cukru a podávejte spolu s osmaženým Ondrášem.