Vepřové po valašsku s houbami a koprem - postup přípravy
I když je Valašsko od Šumavy daleko, zdejší tradiční pokrm z vepřového masa a smetanové omáčky s houbami a koprem nakyselo ze všeho nejvíc připomíná jihočeskou kulajdu. Vyzkoušejte tento letitý recept podle paní Lenky Sedláčkové.
Ingredience
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Vepřovou kýtu nakrájejte na plátky, mírně je rozklepejte a po obou stranách posypejte solí a pepřem. V hrnci rozehřejte trochu sádla a osmahněte na něm cibuli dorůžova. Přidejte plátky kýty a nechte je po obou stranách zatáhnout. Přihoďte pokrájené sušené houby, podlijte vše trochou vody a duste, dokud maso a houby úplně nezměknou.
Hladkou mouku rozšlehejte v troše teplého mléka tak, aby ve směsi nezůstaly hrudky. Z hrnce vyjměte maso a houby a omáčku zahustěte připravenou mléčnou záklechtkou. Přidejte sterilovaný kopr, promíchejte a nechte chvíli provařit. Podle chuti dolaďte omáčku cukrem, octem, solí a pepřem a zjemněte ji smetanou.
Maso s houbami vraťte zpět do omáčky, nechte prohřát a podávejte spolu s houskovým knedlíkem.