Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zelná polévka se smetanou

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Zelná polévka se smetanou - postup přípravy

Zelná polévka neboli zelňačka je jedním z těch pokrmů, na něž existuje tolik receptů, kolik kuchařů je vaří. Vyzkoušejte zajímavou variantu s dvojitou smetanou podle receptu od babičky paní Ivany Reisingerové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

V hrnci s vodou nechte uvařit uzené maso doměkka. Oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kostky a nechte je ve druhém hrnci uvařit rovněž doměkka.

2. KROK

Jednu velkou, nebo dvě menší cibule oloupejte, nasekejte nadrobno a v jiném hrnci s trochou sádla ji osmahněte dozlatova. Přisypejte sladkou a uzenou papriku, krátce ji za stálého míchání zarestujte a přisypejte hladkou mouku. Nechte ji opéct dozlatova a zalijte ji vývarem z uzeného masa. Důkladně mouku ve vývaru rozmíchejte a nechte vařit.

3. KROK

Kysané zelí slijte, propláchněte, trochu ho pokrájejte a přihoďte ho do hrnce s polévkou. Vařte zelí alespoň půl hodiny, nebo i déle. Polévku podle chuti osolte a opepřete, a když je zelí měkké, přilijte do polévky sladkou a zakysanou smetanu, promíchejte, nechte chvilku provařit a odstavte z ohně.

4. KROK

Uvařené uzené maso nakrájejte na kostičky a spolu s uvařenými a slitými brambory jej přidejte do polévky, kterou už dále nevařte a rovnou podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů