Růžičkové buchty s makovou náplní - postup přípravy
Zajímavou variací na makové buchty jsou takzvané buchty růžičkové, které chutnají podobně, ale připravují se odlišně. Recept na ně nám poskytla paní Martina Wágnerová.
Na těsto
Na náplň
Všechny suroviny na těsto dejte do zadělávací mísy, mléko by mělo být vlažné. Vypracujte z něho robotem nebo rukama lesklé nelepivé těsto. Mísu přikryjte a dejte na teplejší místo hodinu kynout.
Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte strouhaný perník, cukr, rum a zavařeninu. Mléko v hrnci přiveďte k varu a přisypejte mletý mák. Krátce ho povařte, Hotový mák pak dejte do mísy k připravené směsi, vše dobře promíchejte a nechte vychladnout.
Vykynuté těsto vyklopte na vál, pokud se bude lepit, mírně ho pomoučněte. Rozdělte ho na 3 díly. Z každého udělejte obdélníkovou placku asi 5 milimetrů silnou. Každou potřete třetinou makové náplně. Pak ji srolujte a konec přilepte prsty, aby roláda držela. Trochu ji roztáhněte rukama do délky a nití podobně jako knedlíky nařežte na 10 plátků.