Linecký jablkový závin - postup přípravy
Linecké těsto nemusíte využít jen na vánoční cukroví. Paní Dagmar Kazdová se s námi podělila o starý recept na jablkový závin z lineckého těsta. Nevlhne, netvrdne ani po upečení nesplaskne.
Na těsto
Na jablkovou náplň
Na ozdobení
Hladkou mouku prosejte spolu s cukrem a práškem do pečiva přes jemné sítko. Přidejte tři žloutky, kapku citrónové šťávy a podle potřeby trochu mléka, abyste zadělali hladké a soudržné těsto. To zabalte do fólie a dejte ho do lednice na 1 hodinu odpočinout.
Z odleželého těsta vyválejte plát, posypejte ho trochou strouhanky a poklaďte nahrubo nastrouhanými jablky. Pokud jsou kyselejší, posypejte je cukrem, není to ale potřeba. Na jablka nasypejte rozinky a nakonec trochu skořice a těsto stočte do pevné rolády. Z uvedených ingrediencí vyjdou dva záviny.
Hotové záviny položte na plech pokrytý pečicím papírem, povrch potřete rozšlehaným bílkem a posypejte nahrubo nasekanými ořechy. Takto připravené štrúdly vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte je dorůžova.
Po dopečení nechte moučník vychladnout, posypejte ho přes sítko moučkovým cukrem, nakrájejte na porce a podávejte.