Domácí kuřecí salám bez konzervantů - postup přípravy
Domácí kuřecí salám je nejenže vynikající, ale navíc přesně víte, co jste při jeho výrobě použili. Pokud ho využijete při přípravě slaného pohoštění na oslavu, rozhodně nešlápnete vedle.
Ingredience
Z kuřecích stehen ořezejte maso. Budete ho potřebovat 800 gramů bez kostí, chrupavek a kůže. Pokud je na něm trochu tuku, odkrojte ho a schovejte na později. Pak maso nakrájejte na trochu větší nudličky. Poté vezměte kuřecí prsa, rozkrájejte je na kousky a přidejte k nim odložený tuk. Obě masové směsi dejte každou zvlášť do sáčku a vložte do mrazáku. Je důležité, aby se ochladily. Na povrchu je potřebujete mírně zmrzlé, ale uvnitř ještě měkké.
Po vychlazení dejte směs z prsou do mixéru a rozmixujte ji. Dejte ji do mísy a přidejte maso ze stehen. Přisypejte sůl, sušený česnek, sladkou papriku, koriandr, pepř, kardamom a trošku muškátového oříšku a půl lžičky cukru na zvýraznění chuti. Můžete ale použít i svou oblíbenou směs koření. Pak směs 3 minuty míchejte a zpracovávejte oběma rukama, jde o to, aby se uvolnila bílkovina. Pak přidejte studenou smetanu ke šlehání a vše opět zpracovávejte rukama, dokud nevznikne lepkavá a tuhá směs.
Rozstřihněte si pečicí sáček. Dejte do něj část hmoty (je lepší ji rozdělit na 2 menší části) a začněte ji balit do tvaru válce. Poté utáhněte a zavažte oba konce. Válec ještě na 2 místech ovažte a slabě utáhněte. Nechte vše 90 minut odstát na pokojovou teplotu.
Rozehřejte troubu na 140 °C, dolů dejte kastrůlek s horkou vodou, aby se tvořila pára, a pečte salámy přibližně 150 minut. Pak je nechte vychladnout, rozbalte z fólie, zabalte do alobalu a nechte je přes noc rozležet v lednici.