Špekové knedlíky se zelím a cibulkou - postup přípravy
Špekové knedlíky lze použít jako přílohu k pečenému masu, ale skvěle poslouží i samostatně, doplněné o hromádku dušeného zelí a smažené cibulky. Vyzkoušejte je podle receptu od paní Petry Pospíchalové, nejsou vůbec nijak složité na přípravu.
Ingredience
Na zelí
Starší rohlíky nakrájejte na drobné kostičky. Uzené maso, špek a anglickou slaninu (případně jen některé z nich) nakrájejte na malé kousky a cibuli nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte trochu sádla a osmahněte na něm pokrájené maso a cibuli dozlatova. Vše včetně tuku z pánve pak vyklopte do mísy k nakrájeným rohlíkům.
Směs v míse osolte a opepřete, přidejte mletý kmín a trochu jemně nasekaných zelených bylinek, která máte zrovna po ruce. Skvěle chutná třeba medvědí česnek, pažitka, zelená cibulka, ale také petrželka nebo libeček, popřípadě kopřivy nebo jiné divoké byliny. Přidejte vejce, trochu mléka a dvě lžíce polohrubé mouky. Vypracujte rukama těsto, které by mělo připomínat velikonoční nádivku, ale trochu hutnější.
Z připraveného těsta rukama odebírejte kousky, formujte z nich kuličky a vhazujte je do hrnce s vroucí osolenou vodou, kde je nechte vařit asi 15 až 20 minut, v závislosti na velikosti knedlíků. Po dovaření je nechte okapat a připravte zelí.
V hrnci rozehřejte trochu rostlinného oleje či sádla a zpěňte na něm cibulku. Kysané zelí slijte z nálevu, propláchněte a pokrájejte na kratší vlákna. Poté jej přidejte k cibuli a nechte chvilku společně restovat. Syrovou bramboru oloupejte, nastrouhejte najemno a přidejte ji do hrnce k zelí a cibuli. Vše duste, dokud zelí úplně nezměkne a brambor se zcela nerozpadne. Hotové zelí dochuťte podle chuti cukrem a solí.
V pánvičce rozehřejte kousek sádla a cibuli pokrájejte na tenké nudličky. Nechte je osmažit do sytě zlatavé až téměř hnědé barvy. Uvařené špekové knedlíky rozdělte na talíře, doplňte je kopečkem zelí, posypejte osmaženou cibulkou a podávejte.