Dušené hlávkové zelí s mrkví - postup přípravy
Toto zelí je pomyslná zelná maturita a klenot mezi ostatními recepty. Protože se připravuje ze zelí čerstvého, a nikoliv kysaného, musí strávit v hrnci poněkud více času, než jsme běžně zvyklí, výsledek ale rozhodně stojí za to.
Ingredience
Jako první si připravte asi 90 ml vlažné vody a ponořte do ní bobkové listy. Ty se v průběhu přípravy vymáčí a výsledný macerát použijete do zelí namísto samotných listů, čímž docílíte lepšímu rozptýlení jejich aroma v celém objemu dušeného zelí.
Hlávkové zelí zbavte svrchních znečištěných a poškozených listů, rozkrojte hlávku napůl a z vnitřní strany ji ostrým nožem nakrouhejte na tenké nudličky (pro podrobný postup, jak na zpracování hlávky zelí, se podívejte na video pod textem). Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a mrkev nastrouhejte nahrubo.
Do hluboké pánve nebo do kastrůlku nalijte rostlinný olej, rozehřejte ho na sporáku, aby byl pěkně horký, a nechte v něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Poté přidejte strouhanou mrkev a pokračujte v restování, dokud nepustí barvu do oleje.
K zelenině v pánvi přidejte rajčatový protlak, mletý černý pepř a polovinu uvedeného množství soli. Promíchejte a nechte vše dobře zasmažit, aby v zelí nezůstala příliš silná příchuť syrového protlaku. Po chvilce míchání přidejte do hrnce asi polovinu připraveného zelí. Promíchejte, aby zelí leželo na dně hrnce a smažilo se, pak přidejte další zelí až po okraj hrnce, zakryjte poklicí a duste na mírném ohni asi 5 minut.
Obsah hrnce promíchejte, abyste dostali spodní změklé zelí do vyšších vrstev a přidejte do hrnce další část zelí tak, aby dosahovalo opět až po okraj. Poté opět přiklopte pokličkou a na velmi mírném ohni duste zelí 35 minut. Poté opět promíchejte a přidejte další zbytek zelí a po dalších 35 minutách postup opakujte.
Když přidáte poslední várku zelí, posypejte jej zbylou solí a přilijte macerát z bobkového listu, který z nálevu předtím odstraňte. Pokračujte ve vaření na mírném až středním ohni dalších 10 až 15 minut, dokud nebude poslední vrstva zelí tak akorát na skus.
Hotové zelí nechte trochu zchladnout a podávejte k jídlům, jak jste zvyklí, tedy k pečeným masům, bramborovým knedlíkům či různým smaženým bramborovým a jiným zeleninovým plackám.