Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dušené hlávkové zelí s mrkví

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Dušené hlávkové zelí s mrkví - postup přípravy

Toto zelí je pomyslná zelná maturita a klenot mezi ostatními recepty. Protože se připravuje ze zelí čerstvého, a nikoliv kysaného, musí strávit v hrnci poněkud více času, než jsme běžně zvyklí, výsledek ale rozhodně stojí za to.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Jako první si připravte asi 90 ml vlažné vody a ponořte do ní bobkové listy. Ty se v průběhu přípravy vymáčí a výsledný macerát použijete do zelí namísto samotných listů, čímž docílíte lepšímu rozptýlení jejich aroma v celém objemu dušeného zelí.

2. KROK

Hlávkové zelí zbavte svrchních znečištěných a poškozených listů, rozkrojte hlávku napůl a z vnitřní strany ji ostrým nožem nakrouhejte na tenké nudličky (pro podrobný postup, jak na zpracování hlávky zelí, se podívejte na video pod textem). Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a mrkev nastrouhejte nahrubo.

3. KROK

Do hluboké pánve nebo do kastrůlku nalijte rostlinný olej, rozehřejte ho na sporáku, aby byl pěkně horký, a nechte v něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Poté přidejte strouhanou mrkev a pokračujte v restování, dokud nepustí barvu do oleje.

4. KROK

K zelenině v pánvi přidejte rajčatový protlak, mletý černý pepř a polovinu uvedeného množství soli. Promíchejte a nechte vše dobře zasmažit, aby v zelí nezůstala příliš silná příchuť syrového protlaku. Po chvilce míchání přidejte do hrnce asi polovinu připraveného zelí. Promíchejte, aby zelí leželo na dně hrnce a smažilo se, pak přidejte další zelí až po okraj hrnce, zakryjte poklicí a duste na mírném ohni asi 5 minut.

5. KROK

Obsah hrnce promíchejte, abyste dostali spodní změklé zelí do vyšších vrstev a přidejte do hrnce další část zelí tak, aby dosahovalo opět až po okraj. Poté opět přiklopte pokličkou a na velmi mírném ohni duste zelí 35 minut. Poté opět promíchejte a přidejte další zbytek zelí a po dalších 35 minutách postup opakujte.

6. KROK

Když přidáte poslední várku zelí, posypejte jej zbylou solí a přilijte macerát z bobkového listu, který z nálevu předtím odstraňte. Pokračujte ve vaření na mírném až středním ohni dalších 10 až 15 minut, dokud nebude poslední vrstva zelí tak akorát na skus.

7. KROK

Hotové zelí nechte trochu zchladnout a podávejte k jídlům, jak jste zvyklí, tedy k pečeným masům, bramborovým knedlíkům či různým smaženým bramborovým a jiným zeleninovým plackám.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů