Křupavé cuketové řízky v sýrovém těstíčku - postup přípravy
Tento řízek z cukety je neskutečně chutný a spolu se sýrem v těstíčku dostává neobyčejný šmrnc. Podle tohoto receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty navíc můžete připravit i klasické řízky z vepřového, kuřecího či krůtího masa, ale také třeba z lilku.
Ingredience
Oloupejte cuketu (pokud je mladá, tak nemusíte), odkrojte oba konce a dužninu šikmo nakrájejte na plátky silné kolem půl centimetru. Vyskládejte je do misky a každý plátek po obou stranách posypejte trochou soli.
Nechte cuketu 60 minut odležet. Během této doby pustí velké množství vody, která by jinak narušovala strukturu těstíčka. Vodu z cuket slijte a plátky vyskládejte na čistou utěrku, s jejíž pomocí je co nejlépe osušte.
Sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k němu čtyři vajíčka, trochu čerstvě mletého černého pepře, špetku soli a velkou lžičku sušené cibule. Vše společně důkladně promíchejte dohladka. V jiné misce promíchejte strouhanku s 50 gramy hladké mouky.
Každý plátek cukety obalte nejprve ve vaječné směsi se sýrem (sýr se nyní ještě nechytne na povrch), poté jej obalte ve strouhance s moukou, pak opět ve vajíčku a sýru a znovu ve strouhance. Tento proces můžete 2x opakovat.
V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu rostlinného oleje a vložte do něj obalené plátky cukety. Nechte je smažit na mírném až středním ohni po obou stranách dozlatova. Po dosmažení nechte cuketové řízky okapat na kusu papírové utěrky a podávejte je třeba s vařeným bramborem nebo s čerstvým zeleninovým salátem.
Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty