Borůvkové koláče s drobenkou - postup přípravy
Kynuté borůvkové koláče jsou velká letní klasika. Velmi dobré je, pokud se borůvky na náplň zkombinují s tvarohem. Recept nám poskytla paní Jana Podoláková Burkartová.
Na těsto
Na drobenku
Na náplň
Do zadělávací mísy nalijte vlažné mléko, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Zamíchejte a poté několik minut počkejte, až se rozjede kvásek.
Pak přidejte rozpuštěné máslo a žloutky, nastrouhejte citronovou kůru a zamíchejte. Nakonec přisypejte prosátou mouku se solí. Rukama nebo robotem vypracujte hladké a nelepivé těsto, mísu přikryjte utěrkou a nechte ho hodinu kynout.
Smíchejte tvaroh s trochou mléka, žloutkem a cukrem. Přidejte několik kapek citronové šťávy a vymíchejte hladkou tvarohovou náplň. Množství mléka přizpůsobte hustotě tvarohu.
Na talíř nasypejte polohrubou mouku, moučkový cukr a změklé máslo. Všechny ingredience mněte tak dlouho mezi prsty, dokud nezískáte drobenku.
Z těsta oddělte kusy velké v závislosti na tom, jak velké chcete mít koláče, a roztáhněte je na kulatou placku o tloušťce asi půl centimetru. Doprostřed udělejte mělký důlek. Do něj dejte tvaroh a borůvky a posypejte je drobenkou.
Koláče dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě několik minut kynout. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte je, dokud nebudou jejich okraje zlatavé. Po upečení je posypejte moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.