Domácí česneková slanina z vepřového bůčku - postup přípravy
Domácí česneková slanina je šťavnatá, křehká a má výraznou chuť. Můžete ji servírovat jako předkrm, pochoutku k pivu nebo součást slavnostních mís.
Ingredience
Sůl smíchejte s dusitanovou solí, cukrem, pepřem a muškátovým oříškem. Do směsi přidejte tymián, natrhané bobkové listy a prolisovaný česnek.
Poznámka: Díky dusitanové soli získá slanina velmi hezkou a lákavou barvu. Navíc bude maso křehčí a déle vydrží.
Ingredience důkladně zamíchejte a ze všech stran jimi potřete bůček. Maso zabalte do několika vrstev potravinové fólie a vložte ji na nejnižší polici v lednici, a to na 4–5 dní.
Po této době maso odbalte, opláchněte ho pod studenou vodou a osušte bílým ubrouskem. Do středu masa vložte kuchyňský teploměr na pečení a maso pečte v předehřáté troubě na 80 °C, dokud se teplota masa uvnitř nedostane na 69–72 °C.
Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Měla by se ale pohybovat kolem 90 minut.
Po upečení nechte domácí česnekovou slaninu vychladnout a poté ji zabalte do potravinové fólie.
Poznámka: Maso vložte na noc do lednice a poté ho podávejte nakrájené na plátky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Gute Rezepte