Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Oladyi s příchutí pizzy

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Oladyi s příchutí pizzy - postup přípravy

Oladyi znamená v ruštině maličký. Je to vlastně takový východoevropský kefírový lívaneček, který bývá doplněn marmeládami a povidly, ale také slanými složkami či bylinkami. A přesně recept na ty slané bychom vám dnes rádi představili. Jsou to Oladyi s příchutí pizzy, které vám i vaší rodině zachutnají jako zajímavá snídaně, ale velmi dobře poslouží i ke svačině na cesty či k večeři.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Do misky nalijte odměřený kefír a přidejte k němu sůl, jedlou sodu a cukr. Chvilku důkladně, ale lehce míchejte a pak nechejte pár minut odstát, aby jedlá soda začala vypouštět bublinky.




Mezitím si nakrájejte šunku na malé kostičky a sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Obě dvě ingredience vložte do misky a promíchejte je. Rozklepněte k sýru a šunce vajíčko a důkladně rozmíchejte, aby se kostičky šunky a strouhaný sýr vajíčkem krásně obalily. Nakonec přilijte také ochucený kefír. Za stálého míchání pak k této směsi přisypávejte hladkou mouku a vymíchejte do hladké a jednolité konzistence.



Umyjte papriku, rozkrojte ji napůl, vyjměte z ní jadřinec a odstraňte všechna semínka. Pokrájejte papriku na malé kostičky. Rajče omyjte, odstraňte stopku a nakrájejte jej na menší kousky. Zelenou cibulku a petrželku rovněž omyjte, osušte je papírovou utěrkou a nasekejte najemno. Pokrájenou zeleninu spolu s bylinkami přidejte do misky s těstíčkem a znovu dobře promíchejte.




Připravte si větší pánev, případně lívanečník, pokud ho máte. Nalijte na smažicí plochu trošku rostlinného oleje a řádně na kamnech rozehřejte. Nabírejte vždy jednu polévkovou lžíci těsta, které na pánvi trochu splácněte a na mírném ohni smažte dozlatova. Placky otočte, pánev zakryjte pokličkou a smažte, dokud nebudou oladyi zlatavé a dobře propečené.



Stejným způsobem pokračujte se zbytkem těsta, přičemž pro každou novou porci vyměňte olej z pánve a smažte na novém, aby se na lívanečcích nepřichytávaly spálené drobky z těch předchozích. Po vytažení z pánve oladyi položte na talíř vložený papírovými utěrkami a odsajte přebytečný olej po smažení. Pak vyrovnejte na talíř a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů