Hladká bramborová kaše - postup přípravy
Brambory patří mezi typickou českou zeleninu a zároveň jsou jednou ze surovin, bez které si naši kuchyni neumíme představit. I když původně pocházejí z Ameriky, během staletí v Čechách natolik zdomácněly, že je mnoho lidí považuje za původní rostlinu. V české kuchyni se brambory využívají při přípravě velkého množství nejrůznějších pokrmů a v podobě přílohy si můžeme vybírat z různých variant. My se tentokrát podíváme podrobněji na bramborovou kaši, konkrétně na to, jak docílit toho, aby byla opravdu hedvábná.
Ingredience
Na přípravu hedvábné bramborové kaše budete kromě brambor potřebovat také olej a sůl. Nic víc, nic míň, tedy žádné mléko či máslo, které do ní většina lidí přidává právě proto, že se mylně domnívají, že zaručí jemnost kaše. Pro opravdu kvalitní kaši je také zapotřebí použít na ni správné brambory, přednost dávejte vždy těm, které jsou primárně určené na vaření, nikoli například na salát.
Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kousky. Následně je vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte do měkka. V závislosti na velikosti brambor přibližně patnáct až dvacet minut. Vzhledem k tomu, že brambory použijete na kaši, je lepší je vařit déle než méně. To, že jsou brambory dokonale uvařené, poznáte jednoduše tím, když do nich, až do jejich středu, píchnete za pomoc vidličky či špejle. Po uvaření brambory slijte a nechte ještě chvilku v zakrytém hrnci.
Následně si vezměte šťouchadlo a brambory v hrnci s jeho pomocí co nejvíce rozšťouchejte. Poté do rozšťouchaných brambor začněte pomalu přilévat teplý olej a za pomoci vařečky ho do brambor vmíchávejte. Olej učiní směs mnohem jemnější a hladší. Na závěr tuto směs přendejte do mixéru a ušlehejte, postupně konzistenci a chuť kaše kontrolujte a dle potřeby případně přidejte ještě trošku oleje či soli. Tuto chutnou a hedvábnou kaši můžete konzumovat například jako přílohu ke karbanátkům či řízkům.