Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečená rajčata s parmazánem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Zapečená rajčata s parmazánem - postup přípravy

Rajčata a sýr. To je dvojice, která se už dávno vžila do povědomí strávníků jako nesmrtelná a žádaná kombinace. Její funkčnost už jsme si mnohokrát ověřili na těstovinách nebo pizze. Co takhle těmto přísadám, které dosud hrály druhé housle dopřát jejich vlastní duet? Skvěle jim to půjde, když je společně zapečete na plechu v troubě. Příliš jednoduché? Ano! Geniální? Rozhodně!

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve zapněte troubu, aby se předehřála na 200 stupňů Celsia. Vezměte si plech či pekáček vhodné velikosti, vyložte ho pečicím papírem a ten ještě lehce potřete olejem.




Rajčata důkladně umyjte a opatrně je rozkrojte na polovinu tak, abyste neponičili dužinu uvnitř. Umístěte je na plech řezem vzhůru.

Parmazán nebo jiný druh sýra nastrouhejte na jemném struhadle a zlehka jím posypejte povrch rajčat. Sýrový posyp nesmí být příliš hojný, jinak by se rajčata uzavřela a nepropekla by se. Povrch sýra pak posypejte sušeným oreganem, případně také solí a pepřem, případně můžete přihodit ještě jemně nasekanou čerstvou petrželku nebo koriandr.


Povrch rajčat pak postříkejte olejem, takto připravený plech vložte do předehřáté trouby a pečte rajčata po dobu 15 minut, dokud se sýr úplně nerozpustí a lehce nezezlátne.

Rajčata se sýrovou čepicí jsou připravena k podávání. Na talíři hotovou dobrotu můžete ještě dozdobit lístkem bazalky. Podávejte ještě čerstvé, dokud jsou rajčata teplá a sýr se krásně táhne.

Variací na zapečená rajčata se sýrem existuje povícero. Druhou variantou je namísto parmazánu použít sýr mozzarella. Všechna rajčata i sýr rozkrájejte na kolečka, která vyskládejte střídavě do zapékací misky nebo pekáčku a povrch zakápněte olivovým olejem a posypejte nasekanou bazalkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů