Tradiční vánoční smažený kapr - postup přípravy
Smažený kapr je spolu s bramborovým salátem neodmyslitelnou a tradiční součástí české slavnostní štědrovečerní tabule. Pakliže jste si však dosud vystačili s vepřovými řízky a rádi byste letos poprvé vyzkoušeli tuto rybí klasiku, ale nejste si jistí, kudy přesně na to, přinášíme vám osvědčený recept, který vám vaše předvánoční přípravy usnadní a můžete si být jistí, že se vám vaše kulinářské dílo zaručeně podaří.
Ingredience
Rybu očistěte od šupin, odřízněte hlavu a ploutve a vykuchejte vnitřnosti. Důkladně maso umyjte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na porce. Ze všech stran osolte, případně opepřete a posypejte kořením na ryby.
Do hlubokého talíře nasypejte strouhanku, do druhého hladkou mouku a do třetího vyklepněte dvě vajíčka, která rozšlehejte vidličkou do hladké konzistence. Každý kapří filet pak obalte nejprve v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
Na kamnech rozehřejte pánev s vrstvou oleje. Když je horká, zmírněte plamen na střední úroveň a osmažte filety z obou stran dozlatova. Při smažení by vrstva tuku měla dosahovat alespoň do poloviny výšky porcí kapra.
Osmažené ryby vyjměte z pánve a vložte je na talíř s papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný tuk. Ihned po dosmažení rybu podávejte spolu s kouskem citrónu a bramborovým salátem. Pakliže nemůžete pokrm ihned podávat, uchovejte po dosmažení rybu v teple a nenechte ji vychladnout. To se vám nejlépe podaří například v troubě zapnuté na 50 °C, ve které dosmaženou rybu necháte prohřívat až do doby podávání.
Dobrou chuť.