
Rybí filé v tortille se sýrem a smetanou - postup přípravy
Rybí maso nezachutná každému. Je ale velmi zdravé a obsahuje řadu důležitých látek, které v jiných potravinách budete hledat jen stěží. Existuje ale několik receptů na rybí maso, které jej zaobalí do tolika jemných a lákavých chutí, že i odpůrci rybích pochoutek si vyžádají druhou porci. Třeba zapečené rybí filé se sýrem a smetanou je křupavé zvenčí a šťavnaté zevnitř tak a zaujme i toho nejnáročnějšího strávníka. I když světoví šéfkuchaři by přísahali na to, že ryba se sýrem dohromady nepatří, ta chuť je tak neodolatelná, že vám to vůbec nebude vadit.
Ingredience
- Větší tortilla - 2 ks
- Rybí filé - 600 g
- Vejce - 2 ks
- Cibule - 1 ks
- Rajčata - 2 ks
- Petrželová nať - 3 snítky
- Olivový olej - 3 lžíce
- Dijonská hořčice - 1 lžička
- Zakysaná smetana - 4 lžíce
- Jablečný ocet - 2 lžíce
- Voda - 1/2 sklenice
- Strouhaný sýr - 70 g
- Sůl a pepř - Dle chuti
Nejprve dejte marinovat cibuli. Oloupejte ji, opláchněte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli vložte do mísy a osolte špetkou soli. Přidejte 2 polévkové lžíce jablečného octa a 0,5 sklenice vroucí vody. Zamíchejte a nechejte stát zhruba 15 až 20 minut.
Po uplynutí doby cibuli slijte a polovinu jí vložte do misky mixéru. Přidejte hořčici, rozklepněte jedno vajíčko a přidejte tři lžíce olivového oleje a petrželku. Všechny suroviny společně rozmixujte do homogenní kořenité omáčky.
Omáčku nalijte do malé misky a přidejte 2 polévkové lžíce smetany, kterou do omáčky důkladně zapracujte.
Rybí filety omyjte a osušte papírovou utěrkou. Rozkrájejte na porce požadované velikosti a vložte je do omáčky.
Rajčata umyjte, odstraňte stopku a nakrájejte je na tenké plátky.
Tortilly nakrájejte na obdélníkové kusy a do jejich středu umístěte 2 – 3 plátky rajčat, na ně kousek ryby s trochou omáčky a navrch dozdobte cibulí. Takto připravené ryby složte do tortillového balíčku.
Pekáč vymažte olejem a vyskládejte dovnitř tortillové rybí balíčky. Rozklepněte zbylé vajíčko do misky, přidejte špetku soli a dvě lžíce smetany. Smíchejte metličkou a přidejte nahrubo strouhaný sýr. Směs znovu promíchejte a rozprostřete ji na povrch rybích balíčků.
Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a vložte zabalené rybky péct zhruba na půl hodiny zakryté alobalem. Pak alobal sundejte a dejte ještě 10 minut dopéct, aby sýr krásně zčervenal.
Po vytažení z trouby nechte pochoutku lehce zchladnout a podávejte s čerstvou zeleninou.