Zapečené masové koule s bramborami - postup přípravy
Přemýšlíte nad tím, jaké jídlo připravit pro vzácnou návštěvu? Potom se inspirujte tímto doslova svátečním receptem na zapečené masové koule s bramborami. Fantasticky chutnají a dokonale vypadají na talíři, co víc si tedy přát. Zvládne je připravit i začátečník!
Ingredience
Začněte tím, že si oloupete brambory a opláchnete. Poté je vcelku vařte v mírně osolené vodě s bobkovými listy a celý pepřem do změknutí. Mezitím si v míse promíchejte zvolené mleté maso spolu s vajíčkem, jemně nasekanou a loupanou cibulí, nasekaným čerstvým koprem, rajčatovou omáčkou, solí, pepřem a dobře rukama propojte.
Až se brambory uvaří, sveďte je a nechte chvíli zchladnout. Následně se pusťte do kompletace pokrmu. Z mletého masa tvořte placky a do nich zabalujte uvařené brambory vcelku.
Porce vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku a kolem nich poklaďte kousky zbylých vařených brambor.
Nyní si připravte ještě zapékací omáčku ze zakysané smetany, mléka, soli a oblíbeného grilovacího koření. Tu vlijte rovnoměrně na pokrm, posypte strouhaným sýrem, vše překryjte navlhčeným pečícím papírem (mokrou stranou dolů) a dejte péct do trouby na asi 40 minut při teplotě 180 °C.
Poslední pět minut pak dopékejte bez papíru na povrchu, aby sýr zezlátnul. Podávejte teplé například se zeleninovým salátkem.
Přejeme dobré chutnání.