Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční moldavské karbanátky z telecího a vepřového masa

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Tradiční moldavské karbanátky z telecího a vepřového masa - postup přípravy

Šťavnaté karbanátky ze směsi telecího a vepřového masa se tradičně podávají s bramborovou kaší a se zelím. Brambory se ostatně přidávají i přímo do těsta, a tak sice poněkud připomínají naše klasické české karbanátky, ve skutečnosti s nimi však mají společného jenom málo. Vypadají podobně, chutnají však diametrálně odlišně. Vydejte se ze své vlastní kuchyně na dobrodružné poznávání cizokrajných chutí!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Maso nakrájejte na malé kostky a semelte mlýnkem na maso. Chléb namočte do mléka a nechte pár minut stát, aby se dobře nasákl a nabobtnal. Pak ho vyndejte a důkladně vymačkejte.




Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Na kamnech rozehřejte pánev s vrstvou másla, na kterém osmahněte cibulku dorůžova, odstavte a nechte vychladnout.

Čerstvou petrželku a kopr nasekejte na jemné kousky. Bramboru nastrouhejte na jemném struhadle a čtyři vajíčka vyklepněte do misky a rozšlehejte.


Ve větší misce smíchejte namočený a dobře vymačkaný chléb s mletým masem, osmahnutou cibulkou spolu s máslem, přidejte strouhanou bramboru, nasekané zelené bylinky, rozšlehaná vajíčka a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte ještě 100 gramů másla a důkladně vše zpracujte do jednolitého těsta.

Na talíř vysypejte strouhanku (nebo kukuřičnou mouku). Na kamnech rozehřejte v pánvi na mírném ohni máslo. Z masové hmoty oddělujte kousky velké zhruba jako dlaň, vytvarujte z nich kuličku a tu splácněte na placku o síle kolem 1 centimetru a vytvořte z ní ovál. Každou placku obalte ve strouhance či kukuřičné mouce a položte do horkého másla na pánvi.

Všechny karbanátky smažte na velmi mírném ohni pod pokličkou tak dlouho, dokud nebudou důkladně propečené a zlatavé po obou stranách. Se smažením nespěchejte, jen při pozvolné přípravě se krásně rozleží chutě všech přísad a karbanátky zůstanou šťavnaté.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů