Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané cuketové placky pečené na pánvi

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Nadýchané cuketové placky pečené na pánvi - postup přípravy

Rychlá, chutná a zdravá snídaně, svačina či večeře. Tak univerzální jsou placky připravené ze strouhané cukety a ochucené česnekem. Je to vlastně taková variace na bramboráky, neboť postup i složení je velmi podobné a oba recepty se liší jen záměnou brambor za cuketu. Zkuste použít tyto „cukeťáky“ jako základ pro masovou směs, podobně jako u bramboráků- Je to dobrota a příjemné oživení ustáleného jídelníčku.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Rozehřejte pánev, jejíž dno jste předem pomazali trochou oleje a vsypte na ni sezamová semínka. Nechte je za častého míchání opražit dozlatova, odstavte z kamen a nechte zchladnout.




Cuketu umyjte a oloupejte tmavozelenou slupku. Dužninu nastrouhejte na hrubém struhadle a vsypte ji do hluboké mísy. Do jiné misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte sůl a pepř a vyšlehejte je do jednolité pěny.

Přidejte restovaný sezam a podle chuti drcený česnek, promíchejte a vmíchejte tuto směs do strouhané cukety.

Nakonec do směsi po částech přimíchejte hladkou mouku v takovém množství, abyste získali husté a jednolité těsto, které nechte asi 5 minut odstát.

Zahřejte pánev s trochou rostlinného oleje, odeberte trochu cuketového těsta a rozprostřete jej po celé ploše pánve.

Zaklopte pokličkou a na středním ohni opékejte asi 10 minut.

Pak s pomocí talíře placku otočte na druhou stranu a pod pokličkou nechte dopéct dalších 10 minut, tentokrát však na mírném žáru.

Stejným způsobem opečte i zbytek těsta. Hotové placky rozporcujte na menší díly a podávejte buďto čerstvou, nebo i studenou spolu s koprovým dipem.

Smíchejte zakysanou smetanu s drceným česnekem a čerstvým najemno nasekaným koprem. Osolte a opepřete a důkladně promíchejte. Před podáváním nechte vychladit v lednici a plňte do omáčníku.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů