Nadýchané cuketové placky pečené na pánvi - postup přípravy
Rychlá, chutná a zdravá snídaně, svačina či večeře. Tak univerzální jsou placky připravené ze strouhané cukety a ochucené česnekem. Je to vlastně taková variace na bramboráky, neboť postup i složení je velmi podobné a oba recepty se liší jen záměnou brambor za cuketu. Zkuste použít tyto „cukeťáky“ jako základ pro masovou směs, podobně jako u bramboráků- Je to dobrota a příjemné oživení ustáleného jídelníčku.
Ingredience
Rozehřejte pánev, jejíž dno jste předem pomazali trochou oleje a vsypte na ni sezamová semínka. Nechte je za častého míchání opražit dozlatova, odstavte z kamen a nechte zchladnout.
Cuketu umyjte a oloupejte tmavozelenou slupku. Dužninu nastrouhejte na hrubém struhadle a vsypte ji do hluboké mísy. Do jiné misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte sůl a pepř a vyšlehejte je do jednolité pěny.
Přidejte restovaný sezam a podle chuti drcený česnek, promíchejte a vmíchejte tuto směs do strouhané cukety.
Nakonec do směsi po částech přimíchejte hladkou mouku v takovém množství, abyste získali husté a jednolité těsto, které nechte asi 5 minut odstát.
Zahřejte pánev s trochou rostlinného oleje, odeberte trochu cuketového těsta a rozprostřete jej po celé ploše pánve.
Zaklopte pokličkou a na středním ohni opékejte asi 10 minut.
Pak s pomocí talíře placku otočte na druhou stranu a pod pokličkou nechte dopéct dalších 10 minut, tentokrát však na mírném žáru.
Stejným způsobem opečte i zbytek těsta. Hotové placky rozporcujte na menší díly a podávejte buďto čerstvou, nebo i studenou spolu s koprovým dipem.
Smíchejte zakysanou smetanu s drceným česnekem a čerstvým najemno nasekaným koprem. Osolte a opepřete a důkladně promíchejte. Před podáváním nechte vychladit v lednici a plňte do omáčníku.
Dobrou chuť.