Zapečené brambory s vepřovou kýtou, žampiony a rajčetem - postup přípravy
Oběd či večeře z jednoho pekáčku dostává nový rozměr. Pořádný kus vepřového masa se žampiony doplněný o čerstvé rajče, zakysanou smetanu a lahodný strouhaný sýr potěší i toho nejnáročnějšího jedlíka a stane se oblíbenou stálicí vašeho rodinného jídelníčku.
Ingredience
Připravte si osm silných plátků z vepřové kýty. Rozložte je na prkénko, zakryjte igelitovou fólií a paličkou je po obou stranách rozklepejte na tenké řízky. Po obou stranách je osolte a okořeňte půl lžičkou červené papriky, půl lžičkou mletého černého pepře a stejným množstvím sušených italských bylinek. Koření pak rukou důkladně vetřete do celé plochy masa.
Nakořeněné steaky seskládejte na sebe, zakryjte je potravinářskou fólií a nechte chvíli při pokojové teplotě marinovat.
Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na poloviny a ty pokrájejte na měsíčky.
Připravte si šest žampionů, v případě potřeby je očistěte a nakrájejte je na tenké plátky.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a lehce orestujte cibulku, dokud nezesklovatí. Pak ji vyjměte z pánve, v případě potřeby přidejte ještě trochu oleje a opečte také pokrájené žampiony. Když zezlátnou, rovněž je odstavte z kamen.
Oloupejte čtyři brambory a nakrájejte je na tenké kulaté plátky. Vložte je do hluboké mísy a přidejte k nim půl lžičky soli, červené papriky a černého pepře, přidejte tři lžíce oleje a promíchejte, aby se všechny brambory obalily kořením.
Připravte si širší pekáček, vymažte ho olejem a vyskládejte do něj kořeněné plátky masa. To na povrchu potřete asi dvěma lžícemi rajčatové pasty, na ni rozprostřete osmahnutou cibuli a poté žampiony. Na houbovou vrstvu vyrovnejte kořeněné brambory.
Umyjte a osušte rajče a pokrájejte ho na kolečka, která vyskládejte na povrch brambor a polijte je dvěma lžícemi zakysané smetany, kterou rozetřete po celém povrchu rajčat i brambor.
Takto připravený pekáček zakryjte pečicím papírem, který předem namočte ve vodě, překryjte ho alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct kolem 45 až 50 minut.
Nastrouhejte sýr na jemném struhadle. Po uplynutí doby pečení sejměte fólii a pergamen, zasypejte sýrem celý obsah pekáčku a vložte zapéct na dalších 5 minut. Nakonec zasypejte čerstvou pažitkou a ihned podávejte.