Zapečené cukety se sýrem a zakysanou smetanou - postup přípravy
Báječnou a sytou večeři či oběd z cukety vytvoříte jednoduše tak, že ji zapečete se smetanou a sýrem. Je to snadné, chutné a rychlé. Pokud byste byli nároční, můžete si recept upravit podle vlastní chuti a přidat do něj další zeleninu, mleté maso či různé druhy koření, které máte rádi. Výsledek bude vždy perfektní a oslovíte jím i ty strávníky, kteří se jinak zelenině vyhýbají.
Ingredience
Cukety umyjte, zbavte je obou konců a nakrájejte je na kolečka.
Na kamnech ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, kterou poté, co se začne vařit, podle chuti osolte, promíchejte a vhoďte do ní cuketová kolečka. Vařte je do poloměkka a následně je přes cedník slijte a nechte okapat.
Do hluboké mísy nalijte zakysanou smetanu. Vyklepněte k ní tři vajíčka, podle chuti osolte a ochuťte mletým černým pepřem. Pokud chcete, můžete přidat i trochu sladké mleté papriky, případně další své oblíbené koření. Všechny ingredience vyšlehejte metlou nebo elektrickým šlehačem do hladké a jednolité konzistence.
Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a nasypejte ho do smetanové směsi.
Zelené bylinky opláchněte pod vodou, důkladně osušte papírovými utěrkami a nasekejte najemno. Přidejte bylinky do směsi kořeněné smetany a sýra a vše dobře promíchejte.
Zapněte troubu, aby se předehřála na 190 °C a k ruce si vezměte obdélníkovou zapékací misku. Na její dno vyskládejte vrstvu předvařených cuketových koleček tak, aby se vzájemně mírně překrývala.
Na cuketu rozprostřete polovinu smetanové směsi. Pak přidejte druhou vrstvu cukety a znovu zakryjte smetanou a sýrem.
Pekáček zakryjte víkem nebo hliníkovou fólií a vložte do vyhřáté trouby péct po dobu 30 minut. Asi 10 minut před dopečením sejměte z pekáče víko či alobal a nechte dopéct nezakryté, aby sýr na povrchu krásně zčervenal.
Hotové zapečené cukety rozporcujte a ještě čerstvé a teplé podávejte, dokud se sýr krásně táhne.
Dobrou chuť.