Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnatý steak ve smetanové houbové omáčce s opečeným bramborem

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Šťavnatý steak ve smetanové houbové omáčce s opečeným bramborem - postup přípravy

Zelenina je dobrá, ale čas od času člověk potřebuje pořádný kus masa. A ten nejlépe chutná přelitý smetanovou omáčkou a podávaný s opečeným bramborem. Nic jednoduššího – a chutnějšího neexistuje!

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Vepřovou pečeni nakrájejte na silné plátky, zakryjte je igelitovou fólií a jemně je po obou stranách rozklepejte paličkou. Podle chuti maso z obou stran osolte a opepřete a koření rukou vetřete do masa. Na kamnech rozehřejte pánev se silným dnem a přidejte na ni trochu rostlinného oleje. Rozložte na pánev všechny plátky masa a opečte je na mírném ohni z obou stran dozlatova.

2. KROK

Oloupejte cibuli a rozkrájejte ji na jemné kostičky. Houby nakrájejte na plátky. Petrželovou nať nasekejte na jemné kousky. Do výpeku z masa vhoďte cibulku a osmažte ji dorůžova. Pak přihoďte na pánev houby, které osmahněte dozlatova. Pak směs osolte a opepřete a zalijte 200 ml smetany na vaření. Směs přiveďte k varu, vraťte do pánve zpátky maso a vařte 15 minut, přičemž jednou plátky otočte. Pak do pánve přihoďte petrželku, promíchejte a nechte ještě chvilku probublat.

3. KROK

Brambory oloupejte a nakrájejte je podélně na čtvrtky. Vhoďte je do hluboké misky, posypejte solí, mletým černým pepřem, sladkou paprikou a přidejte čerstvé lístky rozmarýnu a tymiánu. Na kamnech zahřejte pánev s trochou rostlinného oleje a když je horký, vhoďte na něj brambory. Na středním ohni je nechte opékat. Když se trochu zatáhnou, prolisujte do pánve k bramborám česnek, promíchejte, a ještě chvíli restujte.

4. KROK

Steaky servírujte přelité houbovou omáčkou, doplněné o opečené brambory a navrch vše zasypejte čerstvě nasekaným koprem nebo pažitkou. Nezapomeňte také na salát z čerstvé zeleniny, se kterou maso vždy chutná ještě o něco lépe.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů