Perfektní a profesionální langoše z kefírového těsta - postup přípravy
I když se jedná o klasické maďarské jídlo, langoše v Česku úplně zdomácněly. Žádné trhy, výstavy ani poutě by se bez stánku s langošem neobešly a díky tomu si je často připravujeme i doma. Existuje spousta různě složitých i různě úspěšných receptů, o kterých se nedá říct, že by se nedaly pokazit. My vám přinášíme recept na langoše z kefírového těsta, které se vám zaručeně podaří úplně pokaždé.
Ingredience
Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko do hluboké mísy. Rozdrobte k mouce droždí, přidejte po jedné čajové lžičce soli a cukru, přilijte 130 mililitrů kefíru a ručně či elektrickým hnětačem začněte zadělávat těsto. Postupně ke hmotě přilévejte také vlažnou vodu a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte homogenní, pevné, hladké a měkké těsto. (Poznámka: Pokud budete těsto hníst ručně, doporučujeme před přidáním droždí rozpustit ho ve vodě s trochou cukru a nechat kvasinky aktivovat asi 20 minut při pokojové teplotě.)
Zadělané těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rukama ho ještě trochu prohněťte. Pak těsto rozdělte na 7 až 9 dílů, z nichž zformujte koule, vyrovnejte je vedle sebe, zakryjte je čistou utěrkou a nechte je 20 minut vykynout.
Na kamnech rozehřejte pánev s vyšší vrstvou oleje. Odeberte jednu kouli těsta a zbytek opět zakryjte, aby během čekání těsto nevysychalo. Kouli roztáhněte rukou nebo válečkem na placku o velikosti pánve a vložte ji do horkého oleje. Nechte placku smažit po obou stranách krásně dozlatova. Během toho se na povrchu těsta začnou tvořit vzduchové bubliny, což je v pořádku a žádoucí stav.
Hotové langoše nechte pár vteřin okapat na papírové utěrce od přebytečného oleje. Potřete placku rozdrceným česnekem, zakysanou smetanou či kečupem a posypejte strouhaným sýrem a ihned podávejte. Můžete také zvolit variantu na sladko a ozdobit langoše třeba jogurtem, sladkým tvarohem, ovocnou zavařeninou a/nebo šlehačkou.