Kuřecí roláda s rajčaty, mozzarellou a bazalkou balená v sušené šunce - postup přípravy
Domácí rolády jsou neuvěřitelně chutné a vytvářejí dokonalý prostor pro kulinářskou kreativitu. Jakmile je jednou vyzkoušíte, zjistíte, že kombinací je téměř nekonečné množství a je velmi snadné jim doslova propadnout! Pokud hledáte nějaký perfektní odrazový můstek pro roládové tvoření, pak se nechte inspirovat naší jednoduchou, zato ale neuvěřitelně chutnou roládou v italském stylu.
Ingredience
Připravte si dvojitý plát přilnavé potravinářské fólie a vyskládejte na ni plátky sušené šunky tak, aby se mírně překrývaly a vytvořily souvislou vrstvu. Kuřecí prsíčka umyjte a podélně rozdělte na tenké plátky, které paličkou roztlučte do tenoučkých placek. Ty pak rozložte na základnu z prosciutta a po celé ploše je lehce posypejte čerstvě mletou mořskou solí a černým pepřem.
Umyjte rajčata a rozkrájejte je na velmi tenké plátky. Mozzarellu slijte z nálevu a rovněž ji rozkrájejte na tenoučké plátečky. (Na to budete potřebovat velmi ostrý nůž, protože rajčata i mozzarella jsou velmi měkké a tupým nožem byste nakrájeli plátky příliš silné, než aby bylo možné je snadno použít pro přípravu rolády.)
Na vrstvu masa pak k jejímu spodnímu okraji začněte skládat náplň tak, že od kraje položíte kolečko mozzarelly, na něj položíte jeden lístek bazalky, na ten přijde kolečko rajčete a pak zase mozzarella, bazalka a další rajče. Takto opakujte až do konce masového plátu. S pomocí igelitové fólie pak přehněte maso přes rajčatovo-sýrový střed a vytvořte velmi pevnou roládu, kterou zajistěte zabalením do fólie, na jejíchž koncích vytvořte uzlíky, aby se nerozbalovala.
Připravte si formu na srnčí hřbet a vytřete ji olivovým olejem. Položte do formy hotovou roládu a potřete olejem s pomocí silikonové štětky i celý její povrch. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte roládu po dobu 40 minut, aby její povrch krásně zezlátl. Hotovou roládu položte na tác na lůžko z kadeřavého salátu, nakrájejte ji na porce a podávejte spolu s grilovací nebo jinou oblíbenou omáčkou.