4 tipy, jak zabránit pěnění oleje při smažení - postup přípravy
Nejspíš už jste to také zažili – olej v pánvi či hrnci pěnil natolik, že smažit v něm bylo prakticky nemožné. S následujícími tipy však nepříjemnému pěnění oleje snadno zvládnete zabránit.
Proč olej pění
Odpověď na otázku, proč olej v pánvi při smažení pění, je jednoduchá a jednoslovná – voda. Ta se s olejem prostě nemá ráda, a pakliže se octne s horkým olejem v kontaktu, chce rychle opustit prostor. A tak vystříkne – obvykle spolu s kapkou oleje. Klíčem k úspěchu tak je zbavit se co nejlépe veškeré vody, která se může při smažení do oleje dostat.
To se ale snáze řekne, než udělá. V některých případech, jako je smažení zmrazeného jídla, prostě nic nenaděláme a musíme použít víko, pokličku či jiná bezpečnostní opatření proti stříkajícímu oleji. I v tomto případě se ale pokuste minimalizovat kontakt vody s olejem, kupříkladu do něj nesypejte jídlo i s hrstkou ledu, která jej obklopuje.
Pakliže smažíte na pánvi, kterou jste právě umyli, věnujte se jejímu pečlivému osušení. Nejlépe s tím pomohou papírové utěrky, anebo posypání solí, která veškerou přebytečnou vodu pohltí.
Když už ale olej v pánvi pění jako běsnící bestie, existují čtyři tipy, které vám pomohou se ubránit.
1. Chléb
Možná to zní divně, ale vezměte plátek co nejsuššího, klidně úplně tvrdého chleba (tím lépe) a vhoďte ho do pěnícího oleje. Ve smažení pak pokračujte i s vloženým chlebem, který bude průběžně nasávat přebytečnou vodu.
2. Sůl
Jak už jsme zmínili výše, i sůl je skvělý absorbent vody, a proto ji můžete přidat rovnou do pěnivého oleje, což vám pomůže snáze dokončit probíhající smažení.
3. Korek
Možná to zní divně, ale když olej začne pěnit a vy máte po ruce kousek korku, jako je kus prostírání nebo zátku, prostě jej vhoďte do oleje a chvilku počkejte, Korek absorbuje vodu a olej přestane pěnit.
4. Studený olej
Někdy není při pěnění na vině přímo voda, ale příliš vysoká teplota oleje. V tom případě se hodí ho ochladit, čehož nejsnáze docílíte přidáním trochy studeného oleje. Tím pěnění na chvíli utlumíte, a pokud o něco snížíte teplotu, na kterou olej zahříváte, můžete se pěnění i zbavit.