5 tipů na pohledné velikonoční občerstvení - postup přípravy
Ať už chcete nadchnout své hosty na velikonočním večírku, anebo jen udělat pro svou rodinu stylové sváteční pohoštění, určitě se vám budou líbit maličké chuťovky, kterým nechybí vtip, styl ani zajímavý detail. Na svátečním stole se budou určitě vyjímat a udělají radost všem vašim strávníkům, včetně těch nejnáročnějších.
Křenový salát s vejcem a polníčkem
Okurkové rolky s krabí tyčinkou
Šunkové uzlíčky s vajíčkem
Lososová hnízda
Francouzská očka s vejcem
Křenový salát s vejcem a polníčkem
Vajíčka, cibuli, okurky i šunku nakrájejte na drobné kostičky. Slijte kukuřici a hrášek od nálevu a nechte je okapat. Přidejte je ke krájeným ingrediencím spolu s majonézou a křenem a ochuťte solí a mletým černým pepřem. Vše důkladně promíchejte, naplňte do malých skleniček či mističek a navrch položte kousek polníčku na ozdobu.
Okurkové rolky s krabí tyčinkou
Vajíčka, krabí tyčinky a očištěnou cibuli nakrájejte na jemné kostičky, promíchejte s křenem a majonézou a dochuťte solí a mletým černým pepřem. Salátovou okurku nastrouhejte škrabkou nebo rovným břitem na struhadle na dlouhé a velmi tenké plátky. Každý z nich po celé délce potřete trochou krabí nádivky, posypejte trochou řeřichy a stočte do úhledných roliček.
Šunkové uzlíčky s vajíčkem
Vajíčka nakrájejte na čtvrtinky a ředkvičku a okurku na tenké nudličky. Každý plátek šunky potřete trochou křenové pomazánky, položte na ni čtvrtku vajíčka, pár proužků ředkvičky a okurky, posypejte solí a řeřichou a šunku zabalte okolo náplně. Stéblem pažitky balíček obvažte, aby se nerozbaloval.
Lososová hnízda
Vajíčka ozdobně rozdělte na poloviny a každou z nich obalte plátkem uzeného lososa. Povrch vejce osolte a opepřete, na žloutek položte asi čtvrtku lžičky hořčice a posypejte pažitkou a zakápněte trochou majonézy.
Francouzská očka s vejcem
Listové těsto vyválejte na tenký plát a vykrájejte z něho kolečka. Čtyři vajíčka uvařte natvrdo. To páté vyklepněte, rozšlehejte ho a potřete jím povrch všech vykrájených těstových koleček. Na každé z nich pak položte plátek vařeného vejce, osolte jej a obalte těstem přesahujícím okraje vajíčka. Posypejte mákem nebo černým sezamem a dejte je péct na 10 minut při teplotě 200 °C. Po dopečení je nechte zchladnout a na každý dejte trochu majonézy.