7 nejčastějších chyb při pečení domácího chleba - postup přípravy
Domácí pečení chleba nabývá na popularitě a na internetu kolují stovky nejrůznějších kvalitních i méně kvalitních receptů. Poradíme vám, jak péct chleba tak, aby se podařil tak, jak má a nedopustili jste se zbytečných chyb.
Odměřujte přísady přesně
Při pečení chleba je důležité vážit ingredience přesně na gramy. Pořiďte si jakoukoliv levnou váhu, která vám pomůže hmotnosti a množství přísad uvedených v receptech zajistit. V případě, že se spolehnete na odměřování ingrediencí na šálky nebo lžíce, můžete se od původního receptu i docela zásadním způsobem odchýlit a chléb se nemusí podařit tak, jak byste si představovali.
Udržujte sůl a droždí odděleně
Nenechávejte sůl a droždí přijít během skladování ani během pečení do přímého kontaktu. Pokud obojí dávkujete do těsta, droždí vsypte na jednu část mouky a sůl na opačnou stranu. Do kontaktu přijdou až při zadělávání těsta. Do té doby se ujistěte, že je nenasypete na jednu hromádku přes sebe. Důvod je jednoduchý: sůl totiž zabije kvasinky v droždí a těsto potom nevzejde.
Nepřidávejte příliš mnoho vody
Toto je velmi běžná chyba, ale není obtížné ji napravit. Při hnětení těsta přidejte jen tolik vody, abyste vytvořili správnou konzistenci těsta, které nebude lepit na mísu. Pokud přidáte vody příliš mnoho, těsto bude rozmočené, řídké a lepivé a bude se s ním velmi těžko pracovat.
Zabraňte při kynutí přístupu vzduchu k těstu
Těsto a vzduch nejsou právě nejlepší přátelé. I když se dříve zakrývalo pouze utěrkou, není to ten nejbezpečnější způsob, jak zabránit těstu oschnout. Jakmile se k němu během kynutí dostane příliš mnoho vzduchu, vytvoří tuhou a oschlou krustu, která zabrání jeho řádnému vykynutí a těsto tak v podstatě zničí. A to nechceme. Během kynutí proto mísu vždy zakryjte nejprve přilnavou fólií a pak na ni položte utěrku, a to ve všech fázích přípravy chleba.
Nenechte těsto před pečením překynout
Někteří lidé se kynutí trochu bojí. Nevědí, jak má správně vykynuté těsto vypadat, a tak ho nechají raději kynout déle. To je ale zásadní chyba. Příliš vykynuté těsto se pak při pečení rozplizne a namísto nadýchaného bochníčku získáte podivnou placku.
Existuje jednoduchý test správného vykynutí těsta. Zatlačte prstem jemně do povrchu těsta. Pokud se utvoří důlek, který se pomalu sám vrátí zpátky, pak je těsto připraveno na pečení.
Vytvořte v troubě páru
Chléb miluje při pečení páru. Ta mu dodává nádherně lesklou kůrku a perfektní konzistenci. Prvních asi 20 minut pečení je zapotřebí zajistit chlebu dostatečné množství páry. To můžete udělat dvěma způsoby. Tím prvním je, že na dno trouby vložíte žáruvzdornou misku plnou horké vody, která se bude během pečení vypařovat, a tak zajistí chlebu to správné prostředí. Druhou možností je pořídit si rozprašovač na vodu a těsně před pečením vnitřek trouby a povrch chleba důkladně postříkat vodou a pak ji velmi rychle zavřít. V tu chvíli se také uvnitř trouby vytvoří dostatek páry pro správnou konzistenci vašeho chlebového díla.
Nenechte během pečení unikat teplo z trouby
Toto je jedna z nejdůležitějších věcí. Chléb potřebuje během pečení správné klima. Proto se prvních 20 minut držte dál od dvířek trouby a neotvírejte je. Pokud se neudržíte a budete do trouby během pečení nahlížet otevřenými dvířky, skončí chléb s měkkou kůrkou a bochník se rozteče do stran. A to nechcete.