Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

7 přírodních léků ze zelených vlašských ořechů

2,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

7 přírodních léků ze zelených vlašských ořechů - postup přípravy

I když jsou nedozrálé, zelené vlašské ořechy patří mezi jedny z nejcennějších pokladů přírody. Odnepaměti je lidové léčitelství využívalo pro boj s nejrůznějšími neduhy a moderní věda jejich účinky potvrdila. Kromě jiného disponují silnými protizánětlivými vlastnostmi a hravě si poradí s nejrůznějšími druhy infekcí. Díky vysokému obsahu jódu zlepšují funkci štítné žlázy a mozku, posilují paměť, zklidňují nervy, zvyšují obranyschopnost a regulují metabolické procesy.

Ingredience pro:
1 porce

Tinktura ze zelených ořechů

Šťáva ze zelených ořechů

Sirup ze zelených ořechů a medu

Olej ze zelených ořechů

Ořechový lektvar na posílení žaludku

Ořechový lék proti průjmu

Nálev z ořechových listů

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Tinktura ze zelených ořechů

 

1. Zelené ořechy nakrájejte na menší kousky a vsypte je do uzavíratelné, důkladně vyčištěné a sterilizované sklenice. Zasypejte je cukrem, uzavřete a na 7 dní je postavte na teplé a slunné místo, aby pustily šťávu.

2. Do sklenice s ořechy a šťávou přilijte alkohol a přidejte přísady na ochucení. To může být vanilkový lusk, tyčinka skořice, pár hřebíčků a/nebo třeba pomerančová či citronová kůra (ty používejte z ovoce v BIO kvalitě, jinak si vyrobíte namísto léku nebezpečný chemický koktejl). Směs v alkoholu nechte macerovat 40 dní na slunném místě a každý den její obsah protřepejte.

3. Po doběhnutí macerace slijte tinkturu přes jemné sítko a kus plátna, nařeďte ji převařenou a zchladlou vodou a přelijte ji do uzavíratelných láhví z tmavého skla. Tinkturu uskladněte na tmavém a chladném místě.

Užívání a účinky
Tinkturu užívejte rozředěnou ve vodě v množství 1 až 4 čajových lžiček při:

 

  • poruchách funkce štítné žlázy
  • při otravách a zažívacích obtížích, bolestech břicha a gastritidě,
  • plynatosti, zácpě, žaludečních vředech,
  • virových onemocněních trávicího traktu,
  • diabetu, ateroskleróze
  • parazitických, bakteriálních, plísňových a virových infekcí.
2. KROK

Šťáva ze zelených ořechů

 

Ořechy omyjte a osušte, nakrájejte je na plátky a vložte do sterilizovaných uzavíratelných sklenic. Zasypejte je cukrem. Toho by mělo být vždy dvakrát víc než ořechů. Sklenice uzavřete a nechte na slunném místě stát 2 až 4 týdny. Poté, co ořechy pustí šťávu, uložte sklenice do ledničky.

Užívání a účinky
Užívejte 1 polévkovou lžíci 2x denně bez zředění pro:

 

  • doplnění jódu při snížené funkci štítné žlázy
  • doplnění vitaminu C při kurdějích, angínách a nachlazení
  • naředěné vodou jako kloktadlo při angíně a infekcích úst a krku
  • jako náhradní sladidlo do čaje
3. KROK

Sirup ze zelených ořechů a medu

 

1. Ořechy dobře omyjte a osušte. S pomocí silné jehly (třeba špízové) do nich napíchejte spoustu dírek, případně je nasekejte nadrobno a nasypejte je do čistých a sterilizovaných, uzavíratelných sklenic. Na ořechy nalijte med a uložte po dobu 40 dnů na slunném místě. Čas od času sklenice dobře protřepejte.

2. Po 40 dnech obsah láhví znovu dobře protřepejte, slijte jej přes jemné sítko a uložte v tmavých láhvích na temné a chladné místo.

Užívání a účinky
Užívejte 1 čajovou lžičku denně nalačno

 

  • při detoxikaci a očistě organismu
  • pro čištění jater, trávicího systému a krve
  • při léčbě anémie, obezity a onemocnění trávicího traktu
  • při chronických chorobách dýchacího systému a krku
  • při bronchitidě a snížené imunitě
  • pro zmírnění příznaků menopauzy
  • při vyčerpání po nemoci a pro dodání energie slabým a nemocným dětem
4. KROK

Olej ze zelených ořechů

 

Ořechy umyjte, osušte a nasekejte na malé kousky. Nasypejte je do čisté a sterilizované uzavíratelné sklenice a zalijte půl litrem extra panenského olivového oleje. Pevně uzavřete víčko a uložte na teplém a tmavém místě, kde nechte ořechy macerovat po dobu 30 dnů. Hotový olej slijte přes cedník vyložený kusem plátna a olej slijte do uzavíratelné karafy.

Užívání a účinky
Užívejte dle potřeby vnitřně nebo zevně

 

  • jako projímadlo a proti parazitům
  • při kožních vyrážkách, vředech, abscesech a omrzlinách
  • při padání vlasů
  • při hemoroidech
5. KROK

Ořechový lektvar na posílení žaludku

 

Vlašské ořechy nakrájejte na menší kusy a v mlýnku nebo elektrickém sekáčku je semelte najemno. Zalijte je v hrnci vroucím mlékem a na sporáku je zahřívejte asi 5 minut. Pak směs nechte zvolna zchladnout a 2 hodiny uležet.

Užívání a účinky
Užívejte 4x denně půl hodiny před jídlem ½ hrnku

 

  • při gastritidě a zažívacích obtížích u osob, které nemohou konzumovat alkoholové tinktury
6. KROK

Ořechový lék proti průjmu

 

Rozemelte vlašské ořechy najemno a smíchejte je s medem. Nechte odležet a uchovávejte v lednici.

Užívání a účinky

Dospělí užívají 1 polévkovou lžíci do čaje, děti 1 kávovou lžičku rozmíchanou v čaji při akutních průjmových onemocněních.

7. KROK

Nálev z ořechových listů

 

Listy rozemelte najemno a 1 lžíci směsi zalijte 2 sklenicemi vroucí vody. Zakryjte nálev pokličkou a nechte 10 minut louhovat. Poté tekutinu slijte přes sítko a nechte vychladnout.

Užívání a účinky
Užívejte 3x denně půl sklenice nálevu.

 

  • jako lék při gastrointestinálních katarech, průjmech, otravách jídlem, vředech a krvácení
  • jako prevenci cukrovky
  • při léčbě zánětů pohlavních orgánů
  • při léčbě akné, hnisavých zánětů, kožních vředů, mykóz a nadměrného pocení nohou
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů