Babiččina smetanová polévka s nočky a bramborami - postup přípravy
Recept na poctivou domácí polévku se smetanou, s noky, bramborami a koprem nám poskytla paní Romana Važanská. Jedná se o skvělou volbu nejen k nedělnímu obědu.
Na polévku
Na nočky
Jako první si připravte nočky. V míse smíchejte mouku se solí a vejcem, přilijte vodu a dobře promíchejte. Těsto potřebujete polotuhé a hladké, pokud nebudete mít správnou konzistenci, přilijete vodu nebo přidejte trochu mouky.
Dejte ve větším hrnci vařit osolenou vodu. Přes síto na halušky protlačte do vody asi třetinu těsta. Když nočky vyplavou, vyndejte se z hrnce a dejte do mísy. K horkým nočkům dejte kousek sádla a promíchejte, aby se nelepily. Postup opakujte, dokud nebudete mít spotřebované těsto.
Oloupejte brambory, nakrájejte na drobnější kousky a uvařte ve vodě. V hrnci na polévku rozpusťte trochu másla a osmahněte na něm nahrubo nastrouhanou mrkev. Přilijte vývar z brambor, ale můžete použít i vývar z kostí. Přidejte mléko, nové koření, kmín, bobkový list, osolte a opepřete. Povařte a přidejte nasekaný kopr. Nakonec přilijte smetanu s rozmíchanou moukou a povařte.
Nakonec polévku dochuťte cukrem a octem tak, aby byla mírně sladkokyselá. Pak vmíchejte jedno nebo dvě rozšlehané vejce. Jako poslední přidejte brambory a noky, prohřejte a můžete podávat. Polévka je vynikající s čerstvým domácím chlebem.