Bagety s bramborovou náplní a bylinkami - postup přípravy
Připravte si domácí pečivo s bramborovou náplní, které je uvnitř vláčné a na povrchu křupavé. Díky tomuto jednoduchému receptu můžete mít každý den čerstvé pečivo se zajímavou chutí.
Do těsta
Těsto
Náplň
Na pánvi rozehřejte mléko a vmíchejte do něj hladkou mouku. Jakmile směs zhoustne, nalijte ji do sklenice, ve které je sušené droždí a všechny ingredience smíchejte.
Do mísy vsypte 250 g mouky a smíchejte ji s cukrem, hustou hmotou obsahující droždí a vejcem. Do mísy přisypte také sůl a uhněťte těsto. Asi lžíci vejce si nechte na závěrečné potření pečiva.
Poznámka: Aby mělo těsto požadovanou texturu, hněťte ho přibližně 10 minut.
Těsto nechte aspoň 30 minut kynout a poté jej rozdělte na 6 stejných částí, z nichž udělejte malé bochánky. Každý bochánek vyválejte do podélného plátu, který zarolujte a znovu vyválejte tak, jak je ukázáno ve videu níže.
Sýrové pláty těsta ukládejte na vymazaný plech a po celé středové části udělejte v každém těstě důlek.
Tip: Plech nemusíte vymazávat, pokud na něj položíte pečicí papír.
Důlky v bagetách vyplňte bramborovou kaší, kterou posypte nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželkou. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte kynout přibližně 15 minut.
Tip: Z některých částí těsta můžete připravit kulaté pečivo, v jehož středu uděláte důlek, pomažete ho po celém povrchu rozšlehaným vejcem, naplníte důlky čokoládou nebo jinou oblíbenou náplní (například sušenými rajčaty) a pečivo upečete stejným způsobem, jako bagety.
Povrch baget s bramborovou náplní potřete rozšlehaným vejcem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Jakmile je pečivo upečené, vyndejte ho, nechte vychladnout a můžete podávat.
Tip: Místo másla můžete pečivo potřít rozšlehaným vejcem, žloutkem, bílkem, olejem a podobně.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ninik Becker