Bramborová postní polévka s estragonem - postup přípravy
Tímto receptem vnesete do postního jídelníčku krapet originality a nevšední chuti. Polévku, které vévodí brambory a paprika, vyšperkuje jemná anýzová chuť estragonu! Záplava zeleniny v pokrmu navíc zasytí a lze jej podávat s čerstvým pečivem k večeři.
Ingredience
Jak připravit postní polévku, která je tradičním pokrmem nejen v Rumunsku, ale také v oblasti celého Balkánu? Začněte oškrábáním brambor, které nakrájejte na kostičky a propláchněte studenou vodou. Poté si oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno.
Na plotýnku postavte hrnec, nalijte olej a rozpalte jej. Přidejte nakrájenou cibuli, osolte a za stálého míchání osmahněte dozlatova. Mezitím, co se smaží cibule, omyjte papriku, odstraňte stopku a semínka a nakrájejte ji na malé kostičky. Mrkev oloupejte a taktéž nakrájejte na menší kostky. Totéž proveďte s celerem nebo petrželí. Připravenou zeleninu vsypejte do hrnce s cibulí.
Zeleninu osmahněte, zasypejte mletou paprikou a zalijte dostatkem vody. Vložte do hrnce bobkové listy a polévku osolte. Přidejte propláchnuté brambory nakrájené na kostičky a přiveďte polévku k varu. Vařte do změknutí brambor. Poté přidejte nadrobno nakrájená rajčata bez slupky (lze nahradit konzervovanými rajčaty nebo passatou).
Polévku provařte a na úplný závěr po ochutnání opepřete a osolte. Čerstvé bylinky – estragon a petrželku – nakrájejte nožem najemno a přidejte do polévky. Můžete dochutit ještě estragonovým octem (příp. obyčejným). Estragon má specifickou chuť, proto jej lze v polévce nahradit jiným kořením, například koprem.