Bramborový fondant - postup přípravy
Brambory jsou poměrně oblíbenou přílohou. Lidé je mají rádi především proto, že se dají použít v jakékoliv podobě. Lze z nich připravovat pyré, kaši, hranolky, knedlíky, nebo krokety. Skvělé jsou však i opékané. A na ty se nyní zaměříme. Inspirujte se tímto skvělým receptem na brambory pečení na pánvi, a nakonec i v troubě. Jsou neuvěřitelně křupavé.
Ingredience
Nejprve si předehřejte troubu na cca 200 až 220 °C. Poté si brambory oloupejte, omyjte je a vytvořte z nich 6 stejně velkých „válců“. Ty dejte na pár minut do hrnce se studenou vodou, aby se z nich vyplavil přebytečný škrob. Následně brambory vyjměte a osušte je papírovými ručníky.
Mezitím si rozpalte také pánev s trochou slunečnicového oleje a na něm orestujte dozlatova podstavy bramborových válců. Jejich povrch lze dochutit i solí a pepřem dle libosti.
Po nějaké chvíli brambory přelijte rozpuštěným máslem, přidat lze i oblíbené bylinky. Hodí se třeba tymián, či rozmarýn. Až začne máslo pěnit, odstavte pokrm z plotny a přendejte ho do pekáčku.
Do pekáčku k bramborám pak vlijte i kuřecí vývar a pokrm dejte péct do trouby na 200 °C po dobu 30 minut. Na povrchu brambor se vytvoří dokonalá krusta.
Opékané brambory podávejte buď samotné se studenými omáčkami (tatarkou, kečupem, hořčicí), s česnekovým dipem se zakysanou smetanou, nebo jako přílohu k masovým steakům. Perfektní budou třeba k hovězímu a kuřecímu masu. Pokud máte rádi pikantní, můžete brambory okořenit i mletým chilli. Hodit se však bude i lisovaný česnek.
Přejeme vám dobrou chuť.