Česnekový sirup - postup přípravy
Česnekový sirup může mít dvě možnosti využití. Tou první je situace, kdy ho můžete použít jako zajímavý doplněk vašich různých jídel, které tak obohatíte o novou chuť. Dále ho však můžete využívat také jako velmi dobrý domácí lék na mnoho problémů. Proto je na místě mít ho doma v zásobě. Stačí si ho jenom připravit dostatečné množství. A jak na to?
Ingredience
Základem česnekového sirupu je samozřejmě česnek. Jakmile máte po ruce jednotlivé stroužky, můžete je začít chystat k použití. Nejprve je oloupejte a poté polovinu z nich nakrájejte na menší kousky. Druhou polovinu následně prolisujte, nebo takzvaně utřete. Obojí dejte do čisté, sterilizované sklenice, která bude uzavíratelná. Čistota sklenice je v tomto postupu velmi důležitá, jelikož nesmí dojít ke kontaminaci.
Následně do sklenice přilijte zbývající ingredience. Tedy jak med, tak přilijte také jablečný ocet. V tu chvíli několik desítek vteřin míchejte, aby se všechny ingredience postupně propojily. V danou chvíli sklenici důkladně zavřete a základ na česnekový sirup je hotový.
Poté připravenou směs uložte do lednice. V té by měl sirup být uložen po dobu pěti dní. Během této doby by mělo dojít k dostatečnému vylouhování česneku a samozřejmě také k tomu, že se z něho uvolní všechny důležité látky. V tu chvíli je česnekový sirup také připraven k použití.
Využít se dá dvěma způsoby. Konzumovat se dá samostatně, nejlépe tak, že se ráno užijí dvě čajové lžičky, hned po probuzení, na lačno. Druhou možností je jeho využití v dalších jídlech. Může být užitý třeba jako netradiční chutná zálivka na salát, skvěle se hodí třeba k ořechům, nebo jím lze potírat také různé druhy pečených mas. Fantazii se meze nekladou a kromě chuti pochopitelně nadchne také svými velmi pozitivními účinky, pokud jde právě o lidské zdraví.