Cikánská polévka s masem a zeleninou - postup přípravy
Již minimálně 200 let existuje starý cikánský recept na vynikající vydatnou polévku, která může směle nahradit oběd nebo večeři. Je plná masa a zdravé zeleniny.
Ingredience
Nakrájejte maso (může být vepřové nebo telecí), 2 cibule, 1 mrkev, petržel a 2 řapíkaté celery na kusy a dejte je do hrnce. Zalijte je 2 litry vody, trochu osolte a dejte vařit. Když se objeví pěna, seberte ji. Vařte vše asi 40 minut, dokud maso nezměkne.
Nakrájejte slaninu na kousky a dejte ji smažit na několik minut na pánvi. Poté přidejte nakrájenou cibuli na kostičky, po chvilce i nakrájenou červenou papriku, 1 řapíkatý celer a nakonec 1 na jemno nastrouhanou mrkev. Vše smažte na mírném plameni pod poklicí asi 10 minut.
Pak přidejte trošku cukru, pepř, sladkou papriku a rozmarýn dle chuti, a 2 lžíce rajčatového protlaku. Vše promíchejte a nechte 2 minuty restovat. Poté vezměte z hrnce asi 300 mililitrů vývaru, zalijte jím obsah pánve a nechte vše vařit dalších 5 minut.
Z hrnce vyndejte všechny kousky masa a zeleniny. Nakrájejte na kostičky brambory a dejte je vařit do vývaru na 10 minut. Mezitím nakrájejte uvařenou mrkev a petržel a maso na menší kousky.
Vraťte je zpět do hrnce, přidejte směs z pánve a vařte 20 minut. Nakonec přidejte nasekaný kopr, dosolte a můžete servírovat. Skvělým doplňkem polévky na talíři je trocha zakysané smetany na zjemnění chuti.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.