Dokonalý zákusek, který potěší jak na pohled, tak chuťové buňky - postup přípravy
Ať už rádi mlsáte, nebo vás čeká rodinná oslava či jiná událost hodna dezertu, vyzkoušejte tento recept a připravte si báječný koláč. Ten je nejenže velmi lákavě vypadající, ale také velmi chutný a doslova se vám bude rozplývat na jazyku. Také není vůbec náročný na přípravu a dokonale si s ním poradí i někdo, kdo je v kuchyni naprostým začátečníkem.
Ingredience potřebné na přípravu korpusu:
Ingredience potřebné na přípravu krému:
Ingredience potřebné na ozdobu:
Nejdříve ze všeho si připravte těsto na korpus. Na ten budete potřebovat středně velkou mísu, do které si nasypete mouku a smícháte ji se změklým máslem či margarínem. Vytvoříte tak mírně lepivou drobenku, do které postupně přidáte moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a prášek do pečiva. Vše pořádně promícháte, a nakonec ke směsi přidáte také oddělené vaječné bílky. Ty můžete nejdřív také umixovat do husté pěny, díky čemuž bude celé těsto jemnější a vláčnější.
Celou směs opět znovu promícháte a když máte těsto hotové, rozdělíte jej na dvě stejné části. Jednu z nich poté ještě opět rozpůlíte a do vzniklé části vmícháte kakaový prášek. Všechny části těsta poté zabalíte do potravinářské fólie a zhruba na hodinu uložíte do lednice, kde těsto ztuhne tak, jak by mělo.
Mezitím si tak můžete připravit lahodný krém. Začněte tím, že si ve středně velkém hrnci smícháte vaječné žloutky s polovinou cukru. Tyto ingredience spolu umixujete do vláčné pěny a poté přidáte na zahuštění škrob, nebo mouku. Celou směs promíchejte a poté za stálého míchání vlévejte do vajíčkové pěny smetanu. Nakonec přidejte cukr a vznikající krém pořádně dohladka promíchejte.
Když máte promícháno, umístěte hrnec na plotnu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Když bude již dostatečně hustý, sejměte jej s ploty a přidejte do něj hořkou čokoládu. Ta se v krému krásně rozpustí a vytvoří lahodnou čokoládovou chuť. Poté hotový krém nechte bokem vychladnout a opět se pojďte věnovat těstu.
Jednotlivé menší kousky vyválejte na obdélníky a poté je uložte na sebe a zarolujte do roličky. Ta by tak měla být krásně dvoubarevná. Hotovou rolku vložte ještě na 20 minut do mrazáku. Poté si vezměte větší kousek těsta a ten uložte do dortové formy tak, aby pokrýval jak její dno, tak i boky. Pak dovnitř nalijete vychladlý krém a „uzavřete“ jej pomocí boků těsta.
Když uběhne požadovaných 20 minut, vyjměte z mrazáku těstovou roličku a rozkrájejte ji na tenké asi 1 cm silná kolečka. Ty poté rovnoměrně uložte navrch koláče tak, aby zůstalo uvnitř pouze malé kolečko krému. Když máte hotovo, vložte koláč do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde pečte zhruba 30-35 minut.
Nakonec koláč pouze vyjměte z trouby, jeho střed ozdobte čokoládovým sypáním nebo nastrouhanou čokoládou a máte hotovo. Můžete rozkrájet a podávat. Dobrou chuť!
Náš tip: Přidejte při servírování ke koláči také lžičku nebo dvě domácí šlehačky, pár malin a několik lístků čerstvé máty. Celý dezert tak bude esteticky velmi zdařilý a co je důležité, především chutný.