Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí bůčková roláda s křupavými brambory

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Domácí bůčková roláda s křupavými brambory - postup přípravy

Domácí bůčková roláda s brambory je pokrm, který spojuje šťavnaté maso s křupavou přílohou. Roládu můžete servírovat jako hlavní chod i součást slavnostních mís.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Maso

Příloha

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Z bůčku odstraňte kůži tak, abyste na masu zachovali co nejvíce tuku. Poté maso nakrájejte na proužky o šířce 1 cm a smíchejte je s nadrobno nakrájenou cibulí, nastrouhanou mrkví a prolisovaným česnekem.

2. KROK

Směs ochuťte solí, mletou sladkou paprikou, kořením Pork, černým pepřem, fenyklem a mletým bobkovým listem.

Tip: Místo koření Pork můžete použít jiné oblíbené koření na maso.

3. KROK

Ingredience důkladně zamíchejte, přikryjte je talířem nebo pokličkou a nechte maso marinovat 30 minut. Po půl hodině do masové směsi vmíchejte vejce, poté ji rozdělte na polovinu a každou z nich vložte do sáčku.

4. KROK

Z každého naplněného sáčku vytvarujte válec a vymačkejte z něj co nejvíc vzduchu. Jeho okraje pevně zavažte a celý sáček omotejte provázkem, aby roláda držela tvar. 

Tip: Sáček můžete na 2–3 místech propíchnout, aby z rolád mohl unikat přebytečný vzduch.

5. KROK

Obě rolády vložte do pekáče a pečte je v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 60 minut. Zatímco se maso peče, připravte přílohu. 

6. KROK

Oloupané brambory nakrájejte na poloviny a vložte je do rozpálené pánve, kde je zalijte vodou a posypte solí. Pánev přikryjte pokličkou a brambory vařte přibližně 15 minut, doměkka.

7. KROK

Tip: Zda jsou brambory hotové, poznáte tak, že do nich píchnete vidličkou. Pokud brambor z vidličky sklouzne, máte hotovo. V případě, že se brambor na vidličce uchytí, ještě chvíli vařte.

8. KROK

Po čtvrt hodině přidejte k bramborám olivový olej s máslem a pokračujte ve vaření další minutu. Následně přidejte rozmačkaný česnek s čerstvým rozmarýnem a brambory smažte přibližně 10 minut, dokřupava.

Poznámka: Po minutě smažení z pánve vyjměte česnek, aby pokrm nezhořkl.

9. KROK

Po deseti minutách pánev odstavte z tepla, brambory posypte nasekaným koprem s jarní cibulkou. Upečenou bůčkovou roládu z trouby vyjměte, sáček propíchněte na několika místech, aby splaskl a na maso položte mísu, která ho zatíží. V tomto stavu nechte maso volně vychladnout. 

10. KROK

Vychladlé maso zabalte do potravinové fólie a ještě na nějakou dobu na něj položte mísu. Poté maso z fólie vyjměte a servírujte ho. 

Tip: Aby měla roláda pevnější strukturu a lépe se krájela, vložte ji před servírováním na 30–40 minut do mrazáku.

11. KROK

Domácí bůčkovou roládu servírujte nakrájenou na plátky se smaženými bramborami a oblíbeným pečivem. 

Tip: Ke každé porci můžete podávat hořčici nebo jiný oblíbený dip.

12. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

13. KROK

Videopostup krok za krokem

14. KROK

Zdroj receptu: Schneller Koch

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů