Domácí bůčková roláda s křupavými brambory - postup přípravy
Domácí bůčková roláda s brambory je pokrm, který spojuje šťavnaté maso s křupavou přílohou. Roládu můžete servírovat jako hlavní chod i součást slavnostních mís.
Maso
Příloha
Z bůčku odstraňte kůži tak, abyste na masu zachovali co nejvíce tuku. Poté maso nakrájejte na proužky o šířce 1 cm a smíchejte je s nadrobno nakrájenou cibulí, nastrouhanou mrkví a prolisovaným česnekem.
Směs ochuťte solí, mletou sladkou paprikou, kořením Pork, černým pepřem, fenyklem a mletým bobkovým listem.
Tip: Místo koření Pork můžete použít jiné oblíbené koření na maso.
Ingredience důkladně zamíchejte, přikryjte je talířem nebo pokličkou a nechte maso marinovat 30 minut. Po půl hodině do masové směsi vmíchejte vejce, poté ji rozdělte na polovinu a každou z nich vložte do sáčku.
Z každého naplněného sáčku vytvarujte válec a vymačkejte z něj co nejvíc vzduchu. Jeho okraje pevně zavažte a celý sáček omotejte provázkem, aby roláda držela tvar.
Tip: Sáček můžete na 2–3 místech propíchnout, aby z rolád mohl unikat přebytečný vzduch.
Obě rolády vložte do pekáče a pečte je v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 60 minut. Zatímco se maso peče, připravte přílohu.
Oloupané brambory nakrájejte na poloviny a vložte je do rozpálené pánve, kde je zalijte vodou a posypte solí. Pánev přikryjte pokličkou a brambory vařte přibližně 15 minut, doměkka.
Tip: Zda jsou brambory hotové, poznáte tak, že do nich píchnete vidličkou. Pokud brambor z vidličky sklouzne, máte hotovo. V případě, že se brambor na vidličce uchytí, ještě chvíli vařte.
Po čtvrt hodině přidejte k bramborám olivový olej s máslem a pokračujte ve vaření další minutu. Následně přidejte rozmačkaný česnek s čerstvým rozmarýnem a brambory smažte přibližně 10 minut, dokřupava.
Poznámka: Po minutě smažení z pánve vyjměte česnek, aby pokrm nezhořkl.
Po deseti minutách pánev odstavte z tepla, brambory posypte nasekaným koprem s jarní cibulkou. Upečenou bůčkovou roládu z trouby vyjměte, sáček propíchněte na několika místech, aby splaskl a na maso položte mísu, která ho zatíží. V tomto stavu nechte maso volně vychladnout.
Vychladlé maso zabalte do potravinové fólie a ještě na nějakou dobu na něj položte mísu. Poté maso z fólie vyjměte a servírujte ho.
Tip: Aby měla roláda pevnější strukturu a lépe se krájela, vložte ji před servírováním na 30–40 minut do mrazáku.
Domácí bůčkovou roládu servírujte nakrájenou na plátky se smaženými bramborami a oblíbeným pečivem.
Tip: Ke každé porci můžete podávat hořčici nebo jiný oblíbený dip.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Schneller Koch