Domácí chalva ze slunečnicových semínek - postup přípravy
Připravit si doma chalvu je mnohem jednodušší, než ji shánět v obchodě. Ze dvou základních ingrediencí připravíte křehkou a sladkou chalvu, která vás s prvním soustem přenese do orientu.
Ingredience
Slunečnicová semínka lehce opražte na suché pánvi. Opražená nechte zchladnout a poté postupně melte v domácím kutru.
Mletí trvá několik minut. Semínka mají nejprve podobu sypké směsi, postupným mletím se však stávají hutnou hmotou. Mixujte, dokud hmota není zcela hladká a bez kousků semínek.
Bílky oddělte od žloutků a společně se špetkou moučkového cukru vyšlehejte v tuhý sníh. Buďte trpěliví, šlehání může trvat několik minut.
Cukr nasypte do hrnce, zalijte vodou a za stálého míchání rozpouštějte při nízké teplotě. Rozpuštěný cukrový sirup vařte několik minut, dokud nezhoustne.
Tip: Správnou hustotu cukrového sirupu můžete ověřit kápnutím sirupu do studené vody. Kapka by měla lehce ztuhnout, zůstat konzistentní, ale tvarovatelná.
Cukrový sirup zašlehejte do sněhu z bílků. Vlívejte jej do sněhu postupně a neustále šlehejte. Měla by vzniknout jemná hladká hmota.
Do sněhu na závěr vmíchejte pastu z rozemletých slunečnicových semínek. Hmotu míchejte pomocí stěrky, na kterou se nebude lepit. Míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota.
Formu vyložte pečicím papírem a těsto na chalvu do ní přesuňte. Vše řádně uhlaďte pomocí stěrky, přikryjte potravinářskou fólií a nechte zcela ztuhnout. Po ztuhnutí ji krájejte na jednotlivé porce.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Еда на любой вкус