Domácí chléb s klobásou, mozzarellou a čerstvou bazalkou - postup přípravy
Chléb nemusí být jenom ten klasický suchý z mouky a droždí. I když i v našem případě jsou tyto dvě suroviny základem, pečivo je zde plněné chutnými surovinami, které ho rázem promění v samostatnou plnohodnotnou svačinu.
Ingredience
Uzenou klobásu nakrájejte na kolečka. Na kamnech rozpalte pánev a klobásu nasucho nebo s malou kapkou oleje orestujte dozlatova. Pak odstavte z kamen a na chvíli odložte stranou.
Do hluboké mísy nasypejte sušené droždí, přidejte lžíci cukru a dvě deci teplého mléka. Dobře rozmíchejte a nechte 10 nebo 15 minut odstát.
Když se na povrchu začnou tvořit bublinky, vyklepněte do směsi také jedno vajíčko a přilijte rostlinný olej a velmi dobře promíchejte. Směs osolte (maximálně 1 čajová lžička soli by měla stačit) a postupně za stálého míchání přisypávejte také hladkou mouku a zadělejte hutné těsto.
Těsto vyklopte z mísy a ručně ho zpracovávejte tak dlouho, dokud nedocílíte hladké a nelepivé konzistence.
Pak těsto rozválejte na tenkou obdélníkovou placku.
Plát těsta rovnoměrně zasypejte osmaženými kolečky klobásy, zasypejte strouhaným sýrem mozzarella a na závěr posypte čerstvými lístky bazalky pokrájenými či natrhanými na menší kousky.
Těsto stočte do pevné rolády.
Upevněte spoj.
A spojem dolů ho položte na plech vyložený pečicím papírem.
Zakryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte asi jednu hodinu odpočívat a kynout.
Když závin zdvojnásobí svůj objem, pomažte jeho povrch rozšlehaným žloutkem, zasypejte trochou strouhaného sýra a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C péct asi 30 minut, dokud povrch chlebíku nezezlátne.
Po dopečení chléb vyjměte z trouby, nechte vychladnout a nejlépe ještě čerstvý podávejte.
Dobrou chuť.