Domácí koláč s náplní z jablek a skořice - postup přípravy
Není nad dobroty z jablek, díky nimž provoníte svůj domov jejich typickou sladkou vůní doplněnou o nádech skořice. Nic hřejivějšího už na světě snad není. Přinášíme vám tip na jednoduchý jablkový koláč, který projasní váš den a zahřeje vás u srdce i na duši.
Základ
Náplň
Návod na přípravu:
Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a práškem do pečiva. Dobře promíchejte a přidejte studené máslo. Ručně nebo špachtlí třete, dokud nezískáte hmotu písčité konzistence.
Poté přidejte nastrouhanou kůru z citrónu, dvě lžíce zakysané smetany a žloutky a vypracujte nelepivé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a vložte na 30 minut do lednice vychladit.
Jablka omyjte, osušte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vymačkejte z nich šťávu a smíchejte s cukrem a skořicí.
Po 30 minutách vyndejte těsto z lednice, lehce ho propracujte a rozdělte ho na dvě části. Obě části těsta vyválejte na velkou obdélníkovou placku o velikosti plechu na pečení.
Plech vyložte pečicím papírem a vyložte ho prvním plátem těsta, jehož povrch posypejte jednou lžící krupice. Na těsto rovnoměrně navršte jablkovou náplň, posypejte druhou lžící krupice a položte druhý plát těsta. Celý vrchní plát hustě a rovnoměrně propíchejte vidličkou, aby při pečení mohla z jablek unikat horká pára.
Takto připravený koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut. Po dopečení nechte koláč zchladnout, poprašte jeho povrch moučkovým cukrem a podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.
Dobrou chuť.